Gościmy

Odwiedza nas 182 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

sobota, 26 listopad 2011 23:15

Ciasto mocno truflowe

Napisała

Przepyszne, ciasto, chociaż nie wiem czy to można nazwać ciastem:) Po prostu trufla:) To było wyzwanie, zwłaszcza ta kąpiel w piekarniku, nie obyło się bez przygód, ale efekt ostateczny idealny:) Robiłam to ciasto na swoje urodziny latem, mimo, że kojarzy się z okresem wieczorów jesienno-zimowych. A wrzucam teraz, bo dopiero rozpoczynam wpisy w mojej wirtualnej książce kucharskiej:) Polecam to cudo:)

Składniki:

  • 6 jajek
  • pół szklanki (100 g) brązowego cukru
  • 400 g gorzkiej czekolady (u mnie 200 g gorzkiej i 200 g mlecznej)
  • 250 ml kremówki (1 szklanka)
  • 1/3 szklanki (80 ml) Cointreau (oczywiście użyłam likieru kawowego:))

Wykonanie:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Jajka (całe) ubijamy mikserem z cukrem, przez około 5 minut (mają być gęste i puszyste). Powoli dodajemy lekko ciepłą czekoladę. Miksujemy dalej, do połączenia. Używając metalowej łyżki łączymy kremówkę z likierem i dodajemy stopniowo i powoli do naszej masy czekoladowej. Dokładnie łączymy.
Tortownicę 21 cm należy dokładnie wyłożyć folią aluminiową, opasając również boki od zewnątrz. Polecam zajrzeć do źródła przepisu, gdzie pokazane jest jak to zrobić. Ciasto będzie pieczone w kąpieli wodnej, więc dokładnie trzeba tą folią obtoczyć obie tortownice. Wlewamy do niej ciasto. Tortownicę umieszczamy w większym naczyniu, do którego wlewamy wrzącą wodę sięgającą do połowy wysokości tortownicy.

Ja miałam troszkę przygód, gdyż moja dolna tortownica przeciekała i woda mi się wylewała, na szczęście opanowałam sytuacje:) Ale wyglądało ciekawie;)

Ciasto pieczemy w temperaturze 170ºC przez 30 minut. Po tym czasie przykrywamy folią aluminiową i pieczemy kolejne 30 minut. Nie sprawdzamy patyczkiem. Wyjmujemy, studzimy w tortownicy. Ciasto umieszczamy na całą noc w lodówce. Dopiero wtedy jest dobre do jedzenia i osiąga odpowiednią teksturę.

Ciasto podczas pieczenia ciasto mocno rośnie, by po wystudzeniu opaść. Może również popękać, lecz wszystko wyrówna się podczas studzenia. Podajemy schłodzone, delikatnie oprószone kakao np. z lodami waniliowymi:)

Smacznego :)

Źródło

Czytany 3099 razy
Więcej w tej kategorii: Kakaowo-kawowe ciasto na jogurcie »

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook