Gościmy

Odwiedza nas 81 gości oraz 0 użytkowników.

Najnowsze Komentarze

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

niedziela, 15 styczeń 2017 10:30

Szarlotka – Apple Pie

Napisała

Apple pie to tradycyjna, amerykańska szarlotka. Jako miłośniczka szarlotek wypróbowuje różne wersje tego ciasta, ta mi przypadła do gustu - raczej nie jest to oryginalny przepis, ale zbliżona forma :) Dla mnie najważniejsze w szarlotce jest ciasto, uwielbiam, gdy jest kruche, aromatycznie maślane i nie mięknie szybko od nadzienia :) W tym przypadku spełniło moje oczekiwania :)

Składniki:

Ciasto kruche:

  • 450 g mąki pszennej tortowej
  • 6 łyżek cukru pudru
  • szczypta soli
  • 200 g masła, zimnego
  • 90 g smalcu, zimnego
  • ok. 3 - 4 łyżki zimnej wody

Nadzienie:

  • 2 kg jabłek szarlotkowych (np. szara reneta)
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 8 łyżek brązowego cukru
  • 1 op. cukru wanilinowego

Wykonanie:

Ciasto: Przygotowujemy tortownicę o średnicy ok. 27 cm lub formę rozszerzającą się ku górze (jak na pie lub paellę) o średnicy dna 24 cm. Ja zrobiłam w formie na tartę. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier, sól i pokrojone w kosteczkę masło oraz pokrojony smalec. Miksujemy mikserem (mieszadłem - łopatką) przez około 30 sekund aż powstaną drobne okruszki ciasta (lub rozcierać wszystko palcami lub siekać na stolnicy jak ciasto kruche). Dodajemy wodę i jeszcze przez chwilkę miksujemy lub zagniatamy ręką, aż ciasto zacznie łączyć się w większe kawałki. Łączymy w jednolitą kulę. Rozpłaszczamy na placek, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Formę do pieczenia smarujemy grubo masłem.

Ciasto dzielimy na 2 części. Pierwszą z nich rozwałkowujemy na placek większy niż średnica formy, podsypując stolnicę i wałek mąkę. Ciastem wykładamy spód i boki formy. Brakujące miejsca można wylepić palcami. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni C.

Nadzienie: Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki, wycinamy gniazda nasienne, kroimy na kawałeczki (3 mm plasterki). Wkładamy do większej miski, dodajemy cukier, cynamon, cukier wanilinowy i mieszamy.

Drugą część ciasta rozwałkowujemy na placek o wymiarach formy. Ja posypuje warstwę ciasta bułką tartą, by wchłonęła nadmiar soku z jabłek. Jabłka wykładamy na spód z ciasta, przykrywamy rozwałkowanym ciastem, dociskamy brzegi delikatnie je sklejając. Nożem lub widelcem przebijamy ciasto w 4-5 miejscach i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez 70 minut w 190 stopniach C. Pod koniec pieczenia można okryć brzegi ciasta kawałkami folii aluminiowej, gdyby były już dobrze zrumienione. Posypujemy cukrem pudrem, można podawać z lodami. Smacznego :)

Źródło

Czytany 604 razy

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
zBLOGowani.pl
// FB
facebook