Gościmy

Odwiedza nas 125 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

niedziela, 29 grudzień 2013 20:34

Tort węgierski

Napisała

W tym roku na Święta postanowiłam wypróbować Tort węgierski. Mocno czekoladowy z wiśniami i Amaretto, nasączony alkoholem, naprawdę dobry:)

Dzień wcześniej należy zalać wiśnie alkoholem, można też zrobić masę do dekoracji. Można też upiec biszkopt dzień wcześniej i następnego dnia zajmujemy się tylko dekoracją:)

Składniki:

Wiśnie w zalewie z wódki i Amaretto:

  • 350 g wiśni, świeżych lub mrożonych (tych bez wcześniejszego rozmrażania)
  • 3 łyżki cukru
  • 100 ml wódki
  • 100 ml likieru migdałowego np. Amaretto

Czekoladowy krem do ozdoby wierzchu tortu:

  • 150 ml śmietany kremówki 36%
  • 100 g czekolady gorzkiej lub mlecznej

Blaty biszkoptowe:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2/3 szklanki mąki pszennej (tortowej)
  • 1/3 szklanki kakao

/szklanka o pojemności 250 ml/

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Krem czekoladowy:

  • 500 g serka mascarpone, schłodzonego
  • 500 ml śmietany kremówki 30 lub 36%, schłodzonej.
  • 200 g gorzkiej czekolady (można dodać połowę mlecznej, jeśli lubicie)
  • 5 łyżek cukru pudru

Polewa czekoladowa na wierzch:

  • 70 g gorzkiej czekolady
  • 30 g masła

Dodatkowo:

  • wiśnie koktajlowe do dekoracji
  • 100g praliny migdałowej (krokant) 

Wykonanie:

Wiśnie w zalewie: Wiśnie (odpestkowane) umieszczamy w słoiczku, zasypujemy cukrem, odstawiamy na 1 godzinę do puszczenia soku, mrożone na 2 godziny. Po tym czasie zalewamy je wódką i likierem. Zamykamy słoiczek, odstawiamy do lodówki na kilka dni, a minimum na 24 godziny. Przed samym użyciem dokładnie odsączamy wiśnie na sitku i osuszamy, zachowując zalewę alkoholową (powinniśmy otrzymać około 1 szklanki). Jeśli nie otrzymamy jednej szklanki, uzupełniamy alkoholem brakującą część.

Krem do ozdoby tortu: Śmietanę podgrzewamy w garnuszku, prawie do wrzenia. Zdejmujemy z palnika, wrzucamy czekoladę i mieszamy do jej rozpuszczenia. Odstawiamy w chłodne miejsce, do momentu, aż czekolada będzie na tyle gęsta, by można ją było wyciskać przez rękaw cukierniczy (całą noc). Jeśli krem czekoladowy po całej nocy spędzonej w lodówce będzie zbyt rzadki do wyciskania przez szprycę, wystarczy go ubić mikserem z końcówkami do ubijania białek. Mój krem był w lodówce ok. 5h i bez problemu dało się go wyciskać przez szprycę.

Biszkopt: Mąkę i kakao mieszamy i przesiewamy.Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę (uważając, by ich nie 'przebić'). Pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier, łyżka po łyżce, ubijając po każdym dodaniu. Dodajemy po kolei żółtka, nadal ubijając.Do masy jajecznej wsypujemy suche składniki. Dodajemy do ciasta, i delikatnie mieszamy szpatułką, by składniki się połączyły a masa piankowa nie opadła. Tortownicę o średnicy 22 - 23 cm wykładamy papierem do pieczenia (samo dno), nie smarujemy boków. Delikatnie przekładamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 160 - 170ºC przez około 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka.

Gorące ciasto wyjmujemy z piekarnika, z wysokości około 60 cm upuszczamy je (w formie) na podłogę lub blat. Odstawiamy do uchylonego piekarnika do wystudzenia.Wystudzony, przekrawamy na 3 blaty, ostrym nożem z piłką. Boki biszkoptu oddzielamy nożykiem od formy dopiero po jego wystudzeniu.

Po wyjęciu biszkoptu z formy warto go odwrócić 'do góry nogami'. Biszkopt kakaowy nigdy nie jest idealnie płaski (w przeciwieństwie do biszkoptu białego), rośnie z minimalną górką, więc wyrówna się po odwróceniu biszkoptu.

Krem wiśniowy: Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Lekko studzimy. W naczyniu umieścić serek mascarpone, kremówkę, cukier puder. Krótko ubijamy (mikserem) do otrzymania jednolitej masy śmietankowej. Dodajemy czekoladę, mieszamy szpatułką lub krótko miksujemy, tylko do połączenia się składników. Ja dodałam śmietanfix – na wszelki wypadekJ Osuszone wiśnie dodajemy do kremu i delikatnie mieszamy.

Polewa: Czekoladę i masło roztapiamy w kąpieli wodnej. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia i zgęstnienia.

Ostateczne wykonanie:

Na paterze układamy pierwszy z blatów biszkoptowych. Nasączamy go 1/3 szklanki alkoholu. Na wierzchu smarujemy 1/3 kremu czekoladowego z wiśniami. Na jego górę kładziemy kolejny blat biszkoptowy, nasączamy 1/3 szklanki alkoholu i przykrywamy połową pozostałego kremu czekoladowego z wiśniami. Przykrywamy ostatnim z blatów biszkoptowych, nasączamy go resztą alkoholu. Wierzch i boki smarujemy pozostałym kremem. Wierzch polewamy polewą czekoladową. Boki tortu obsypujemy migdałowym krokantem. Schładzamy w lodówce. Schłodzony tort ozdabiamy czekoladowym kremem wyciskanym ze szprycy i dekorujemy wiśniami koktajlowymi.

Przechowujemy w lodówce. Kroimy gorącym, ostrym i długim nożem (ostrze noża na chwilę umieszczamy we wrzątku, następnie wycieramy ręczniczkiem kuchennym do sucha). Smacznego :)

Źródło

Czytany 3502 razy
Więcej w tej kategorii: « Wuzetka chałwowa Baton kokosowy »

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook