Gościmy

Odwiedza nas 134 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

środa, 22 luty 2012 22:15

Zimowe maślane ciasteczka z rumem

Napisała

Przepyszne, boskie, cudowne, rozpływające się w ustach dosłownie, maślane i do tego z rumem:) Czegóż chcieć więcej;) Naprawdę polecam:)

Składniki:

  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki zmielonego cynamonu
  • 2 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki zmielonych goździków
  • szczypta soli
  • 165 g masła, o temperaturze pokojowej
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1/4 szklanki ciemnego rumu
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Wykonanie:

W misce mieszamy suche składniki: mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, przyprawy, sól. Do misy miksera wkładamy masło i 1/3 szklanki cukru pudru. Ucieramy na jasną i puszystą masę. Dodajemy rum i ekstrakt po łyżce, cały czas ucierając. Zmniejszamy obroty miksera i powoli wsypujemy suche składniki, miksując.

Powstałą masę dzielimy na pół. Każdą połowę kładziemy na osobnym kawałku papieru do pieczenia, kształtujemy w wałki grubości około 3,5 cm, zawijamy w papier i wkładamy do zamrażarki na około 30 - 40 minut. Po tym czasie wałki ciasta kroimy na grubość około 4 mm, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, natychmiast wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Ja najpierw wyciągnęłam jeden wałeczek, na jedna blaszkę, a drugi jak te pierwsze zaczęły się rumienić, żeby ciasto się nie ociepliło w tym czasie.

Pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 15 minut. Po upieczeniu ciasteczka przenosimy na drucianą siatkę. Po 10 minutach ciasteczka otaczamy w pozostałym cukrze pudrze. Smacznego :)

 

Źródło

 

Czytany 3589 razy

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook