Gościmy

Odwiedza nas 133 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

sobota, 09 marzec 2019 09:02

Ciasteczka kokosowo-serowe

Napisała

Pyszne ciasteczka z nadzieniem serowo-kokosowym. Ciasto delikatnie przypomina ciasto francuskie. Ciasteczka są mięciutkie i aromatyczne, nie są za słodkie. W dodatku wspaniale się prezentują, zdecydowanie polecam do wypróbowania. Idealne do weekendowej kawusi :)

Składniki:

Na ciasto krucho-serowe:

  • 200 g mąki
  • 200 g zimnego masła
  • 150 g twarogu półtłustego (może być z wiaderka lub 3-krotnie zmielony samodzielnie)
  • szczypta soli

Na nadzienie serowo – kokosowe:

  • 250 g twarogu półtłustego (może być z wiaderka lub 3-krotnie zmielony samodzielnie)
  • 2 żółtka
  • 5 łyżek cukru pudru (albo dozować ilość do smaku)
  • 100 g wiórek kokosowych
  • ½ łyżki skrobi kukurydzianej (lub mąki ziemniaczanej)

Wykonanie:

Mąkę siekamy z kawałkami zimnego masła, tak by powstały grudki. Dodajemy szczyptę soli i twaróg – zagniatamy zwarte i jednolite ciasto. Formujemy z ciasta wałek, delikatnie spłaszczamy, zawijamy w folię spożywczą i chowamy do lodówki, aby się schłodziło (na minimum 30 minut). Ja tradycyjnie wyrabiam ciasto w malakserze.

W międzyczasie przygotowujemy nadzienie. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem na puch. Nadal ucierając dodajemy skrobię kukurydzianą, a następnie twaróg. Dodajemy do półpłynnej masy wiórki kokosowe i pozostawiamy na minimum 15 minut. Wiórki w tym czasie wchłoną płyn, a nadzienie stężeje.

Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180°C. Dużą blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.

Schłodzone ciasto dzielimy na 4 równe części. Pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia rozwałkowujemy każdą część na podłużny prostokąt szerokości około 12 cm i grubości około 2-3 mm (ja nie wałkowałam między papierem, ale delikatnie podsypywałam mąką, by nie przyklejało się do wałka)

Zdejmujemy górny papier i na środku każdego płata (równolegle do długiego boku) rozkładamy ćwiartkę nadzienia serowego. Pomagając sobie spodnim papierem – nakładamy najpierw jedną dłuższą krawędź ciasta do środka, a potem drugą, tak by zaszła minimum 0,5 cm na pierwszą. Po prostu układamy nadzienie na środku płata a potem bocznym ciastem je przykrywamy. Upewniamy się, że kawałki płatów ciasta dobrze się skleiły. Delikatnie rozpłaszczamy dłonią powstały wałek i kroimy ostrym nożem na kawałki długości około 5 cm długości. Układamy na przygotowanej blasze do pieczenia (zachowując 3 cm odstępów między kawałkami).

W identyczny sposób przygotowujemy pozostałe 3 kawałki ciasta. Pieczemy przez około 25-30 minut, aż ciasto nabierze lekko złocistej barwy.

Gotowe przekładamy na kratkę i studzimy. Można ozdobić lukrem lub cukrem pudrem. Smacznego :)

Żródło

Czytany 2274 razy

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook