Na świątecznym stole nie może również zabraknąć (przynajmniej u mnie) drobnych słodkości czyli ciasteczek. Tak naprawdę to ja w święta tylko takie drobiazgi zjadam, na ciasteczko zawsze znajdzie się miejsce ;)
Składniki:
Ciasto:
- 150 g mąki pszennej
- 60 g cukru
- 2 żółtka
- 60 g mielonych migdałów
- 40 g mielonych orzechów laskowych
- 100 g miękkiego masła
- 1 laska wanilii
Posypka do rogalików:
- 100 g cukru kryształu
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 1 łyżeczka startej laski cynamonu
- 1 laska wanilii (użyłam cukru z prawdziwą wanilią)
Wykonanie:
Mąkę mieszamy ze zmielonymi migdałami i orzechami. Wysypujemy na deskę. Dodajemy miękkie masło, nasionka z laski wanilii, cukier oraz żółtka. Za pomocą noża siekamy i łączymy wszystkie składniki. Zagniatamy ciasto. Ja w tym celu tradycyjnie użyłam malaksera, to mój ekspresowy sposób na wyrabianie ciasta :) Następnie odrywając po kawałku, formujemy z niego wałeczek o średnicy około 1,5 cm a następnie tniemy go na krótsze części. Z każdej z nich formujemy rogalik. Tak przygotowane rogaliki układamy na blaszce z papierem do pieczenia. Pieczemy 12-14 minut w temperaturze 180°C.
Przygotowujemy posypkę. Wszystkie składniki wrzucamy do szczelnego pojemnika lub słoika. Mieszamy i trzymać zamknięte przez cały czas, w którym robimy rogaliki. Gotowe rogaliki, zaraz po upieczeniu, obtaczamy z każdej strony cukrem z cynamonem. Trzeba jedynie bardzo uważać, żeby rogaliki nam się nie pokruszyły w trakcie obtaczania, ponieważ są bardzo delikatne.
Cukier z cynamonem i laską wanilii możemy zostawić także na później i używać do innych wypieków. Smacznego :)