Proste, szybkie rogaliki, do przygotowania których potrzebujemy tylko 3 składników, plus nadzienie :) Rogaliki są pyszne, kruche, wciągające :) Takie słodkie małe pyszności sprawdzą się do weekendowej kawki, ale również będą się pięknie prezentować wśród innych wypieków na specjalną okazję.
Składniki:
(przepis na 24 rogaliki):
Ciasto:
- 500g mąki pszennej
- 300g śmietany 18%
- 200g masła
Dodatkowo:
- marmolada 1 mały słoik
- cukier puder do posypania
Wykonanie:
Mąkę pszenną siekamy nożem z masłem. Następnie dodajemy śmietanę i zagniatamy ciasto. Ja wykorzystałam malakser. Ciasto chłodzimy w lodówce przez ok. 1 h. Następnie dzielimy na 3 części. Każdą z części rozwałkowujemy na okrągły placek, który kroimy na pół w szerz i wzdłuż, a następnie każdą z części jeszcze na pół, tak aby powstało nam 8 trójkątów. Na każdy trójkąt nakładamy marmoladę i zwijamy zaczynając od szerszej części. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, układamy rogaliki i pieczemy w 170 st.C przez 30 min., aż będą rumiane. Ostygnięte rogaliki posypujemy cukrem pudrem. Smacznego :)