Gościmy

Odwiedza nas 252 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

piątek, 01 czerwiec 2018 14:43

Gofry na maślance

Napisała

Postanowiłam przetestować kolejny przepis na gofry. Te miały być bardziej chrupiące. U mnie wyszły takie jak zwykle, jak wyjmuje z gofrownicy są miękkie, ale jak odparują stają się chrupiące. Niestety moc mojej gofrownicy nie jest najwyższa, więc może dlatego :) Ale najważniejsze że są bardzo smaczne :) Najlepiej mi smakują z bitą śmietaną i owocami, podałam z borówką amerykańską.

Składniki:

  • 3/4 szklanki mąki pszennej + 2 lekko czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia
  • 2 jajka, białka i żółtka oddzielnie
  • 3/4 szklanki maślanki lub kefiru
  • 1/4 szklanki mleka
  • 50 g masła, roztopionego i przestudzonego
  • 2 łyżki drobnego cukru do wypieków
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Do podania:

  • 300 ml śmietany kremówka 30%, schłodzonej (lub więcej)
  • borówka amerykańska lub inne owoce
  • cukier puder

Wykonanie:

Do naczynia wsypujemy mąkę pszenną, ziemniaczaną, sodę oczyszczoną lub proszek do pieczenia, żółtka, maślankę, mleko, masło, cukier, sól, ekstrakt z wanilii. Miksujemy blenderem do otrzymania bardzo gładkiej masy.  W misie miksera ubijamy białka, do otrzymania sztywnej piany. Pianę dodajemy do zmiksowanego ciasta, bardzo delikatnie mieszamy, by piana nie opadła (jeśli opadnie, zniszczą się pęcherzyki powietrza i gofry nie urosną). Pieczemy około 3 - 4 minut w rozgrzanej gofrownicy. Studzimy na kratce.

Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem do gęstości. Wykładamy na wystudzone gofry, na wierzch wysypujemy owoce, oprószamy cukrem pudrem. Smacznego :)

Czytany 2495 razy

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook