Muffinki z mąki kukurydzianej z borówka amerykańską. Są mięciutkie, nawet na drugi dzień. Dodałabym mniej cukru, bo jak dla mnie troszkę za słodkie, na szczęście borówka wyrównywała smaki ;) I tradycyjnie jak to przy muffinkach, są bardzo proste i szybkie do przygotowania :)
Składniki:
(na 12 sztuk)
- 150 g mąki pszennej
- 100 g żółtej mąki kukurydzianej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 150 g drobnego cukru do wypieków (dodałam 100g, a i tak były za słodkie:))
- 125 ml oleju
- 125 ml maślanki lub kefiru lub jogurtu naturalnego
- 1 jajko
- 100 g borówki amerykańskiej (można więcej)
Wykonanie:
W miseczce mieszamy składniki suche: mąkę pszenną, kukurydzianą, proszek, sodę, cukier. W drugiej mieszamy składniki płynne: olej, maślankę, jajko. Łączymy zawartość obu naczyń i krótko mieszamy, tylko do połączenia się składników. Wsypujemy połowę borówek i mieszamy.
Formę na 12 muffinek wykładamy papilotkami. Ciasto dzielimy między 12 foremek, do połowy lub ¾ wysokości. Wierzch posypujemy pozostałymi borówkami, po 3-4 sztuki na każdą muffinkę. Pieczemy w temperaturze 200ºC przez 20 minut. Studzimy na kratce. Smacznego :)
