Ostatnio otrzymałam w prezencie sporo śliwek, jedliśmy codziennie, ale trzeba je było dodatkowo wykorzystać. Zrobiłam wiec na szybko muffinki z dodatkiem śliwek i porzeczek. Dzięki owocom muffinki pozostały wilgotne również na drugi dzień, a dzięki kruszonce, którą uwielbiamy były naprawdę pyszne :)
Składniki:
- mąka pszenna 1 i 1/3 szklanki – u mnie mieszanka orkiszowej i owsianej
- cukier 1/2 szklanki
- opakowanie cukru waniliowego
- 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 szklanka kefiru
- 1/2 szklanki oleju
- 2 jaja
- 3 łyżki miodu
- 1 szklanka pokrojonych śliwek (u mnie również porzeczki)
Kruszonka:
- 50g miękkiego masła
- 5 łyżek cukru
- 8 łyżek mąki
- 1 opakowanie cukru cynamonowego (dałam waniliowy)
Wykonanie:
Do dużej miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy sól, cukier i cukier waniliowy i mieszamy. W drugiej misce mieszamy jaja z kefirem olejem i miodem. Łączymyy zawartość obu misek, mieszamy drewnianą łyżką. Dodajemy śliwki i porzeczki, delikatnie mieszamy. Gotowym ciastem napełniamy papilotki do 2/3 wysokości.
Przygotowujemy kruszonkę: wszystkie składniki rozcieramy w palcach do uzyskania pożądanej konsystencji. W przypadku, gdy kruszonka jest zbyt mokra, dodajemy mąkę, gdy zbyt sucha - masła. Posypujemy kruszonką babeczki. Pieczemy w 200stC około 20 minut. Smacznego :)