Gościmy

Odwiedza nas 282 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

poniedziałek, 12 grudzień 2022 22:30

Pierniczki nadziewane

Napisała

Mam już kilka rodzajów pierniczków nadziewanych na blogu, ale nie byłabym sobą gdybym nie przetestowała kolejnego przepisu ;) Proste, smaczne i mięciutkie pierniki. W ogóle nie musiały leżakować, od razu nadają się do jedzenia. Nie musiałam też dodawać ani skórki jabłek ani pomarańczy do pojemnika by zmiękły. W przypadku tych pierników nie było takiej potrzeby. Lukier na pewno je dodatkowo zmiękczył. Mogę zatem śmiało powiedzieć, że nadają się na ostatnią chwilę :)

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej - 320 g
  • 50 g masła - 1/4 kostki o wadze 200 g
  • 160 g płynnego miodu - około 1/3 szklanki
  • 2 czubate łyżki cukru pudru - 40 g
  • 2 łyżki dobrej przyprawy do piernika - do 20 g
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej (dałam proszek do pieczenia).
  • 1 łyżeczka kakao - około 5 g
  • 1 duże jajko
  • 80 g powideł śliwkowych lub marmolady

Wykonanie:

W jednej misce umieszczamy razem: 320 gramów mąki pszennej np. tortowej lub luksusowej, czyli dwie szklanki mąki; 40 gramów cukru pudru, czyli dwie czubate łyżki; jedną łyżeczkę sody oczyszczonej (dałam proszek); 2 płaskie łyżki przyprawy do piernika, łyżeczkę klasycznego kakao, czyli do 5 gramów. Całość mieszamy dokładnie. 

Do suchych składników wlewamy 160 gramów płynnego miodu, czyli około 1/3 szklanki miodu (u mnie akacjowy). Wybieramy nie za gęsty miód. Wbijamy też jedno duże jajko. Dodajemy 50 gramów miękkiego lub roztopionego i przestudzonego masła.

Całość wyrabiamy na gładkie i jednolite ciasto. Z podanej ilości składników powinno wyjść idealnie plastyczne. Jeśli jednak zapowiada się, że ciasto będzie mocno zbite, to dodajemy odrobinę zimnej wody lub jajko przepiórcze. Kule ciasta zawijamy w przezroczystą folię spożywczą i odkładamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto będzie bardziej zwarte i mniej klejące. 

Schłodzone ciasto wykładamy na oprószony mąką blat/stolnicę. Ja swoje ciasto dzielę na dwa kawałki, by łatwiej mi było rozwałkowywać ciasto na placek o grubości około 2 mm (nie cieńsze). Przy pomocy foremek wycinamy kształty. Na środek połowy wykrojonych pierniczków u mnie serduszek wykładamy pół łyżeczki powideł śliwkowych. Brzegi pierniczka z powidłami smarujemy odrobiną wody. Na takiego pierniczka kładziemy wykrojone serduszko bez powideł. Serduszko kładziemy idealnie równo na te z powidłami. Krawędzie delikatnie łączymy dodatkowo palcami. Warto wziąć takiego pierniczka do ręki i ostrożnie zlepiać brzegi, a na koniec wygładzić je spodem małej łyżeczki. Dzięki temu pierniczki będą wyglądały idealnie i nic z nich nie wypłynie. 

W trakcie formowania pierniczków zaczynamy już nagrzewać piekarnik do temperatury 180 stopni z opcją pieczenia góra/dół. W taki sposób przygotowujemy sobie wszystkie pierniczki nadziewane. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Wycięte pierniczki układamy obok siebie na blaszce. Między pierniczkami zachowujemy odstępy, ponieważ pierniczki nadziewane mocno rosną w piekarniku.  Każdą partię pierniczków pieczemy na środkowej półce w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Pierniczki pieczemy maksymalnie do 12 minut. Po upieczeniu można je od razu wyjmować z piekarnika i ostrożnie układać na kratce do studzenia wypieków. 

Przestudzone pierniczki nadziewane powinny wyjść idealnie miękkie. Można je zajadać bez dodatków lub też oblać czekoladą, czy też posmarować lukrem i obsypać ulubionymi cukrowymi posypkami. Ja polałam lukrem :) Przechowujemy w blaszanym pojemniku. Smacznego :)

Źródło

Czytany 1188 razy

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook