Delikatne mięsko ryby podkreślone u mnie ostrą papryką wędzoną, podane z zielonymi szparagami. Prezentuje się i smakuje naprawdę dobrze. Propozycja na piątkowy obiad z udziałem rybki :) Oczywiście można podawać z dodatkami typu sałatki czy ziemniaczki.
Składniki:
(na osoby)
- 2-3 filety z dorsza
- ½ pęczka zielonych szparagów
- trochę masła
- sól morska
- świeżo mielony pieprz
- wędzona łagodna papryka (u mnie ostra wędzona)
Wykonanie:
Wrzucamy szparagi do garnka i przykrywamy, po ok.4 minutach będą miękkie. Rozgrzewamy patelnię z masłem. Filety z dorsza posypujemy solą, pieprzem i papryka. Wykładamy filety na tłuszcz „paprykową” stroną do dołu. Smażymy z każdej strony 2-3 minuty. Nie ruszamy filetami w czasie smażenia. Mięso ryby rozwarstwi się. Pojawi się brązowe masło, starajmy się go nie przypalić.
Miękkość szparagów sprawdzamy końcem noża, musi wejść „jak w masło”. Na ciepłym talerzu rozkładamy jednowarstwowy stos z zielonych szparagów (smarujemy trochę masłem), delikatnie z patelni przenosimy dorsza i układamy papryką do góry. Podajemy natychmiast. Smacznego :)