Delikatne mięsko łososia w połączeniu z serkiem pleśniowym i koperkiem, naprawdę pyszne. Propozycja na piątkowy obiad. Ja podałam z surówką, ale oczywiście jak najbardziej możecie podać też np. ryż lub ziemniaki.
Składniki:
- filet z łososia (u mnie cały duży płat, ale możecie przygotować nawet kawałeczek, jeśli dla jednej osoby) - sprawdzi sie również np. pstrąg norweski (wygląda i smakuje bardzo podobnie )
- ser pleśniowy(u mnie camembert - niecałe opakowanie na duży płat łososia)
- sól
- biały pieprz
- koper
Wykonanie:
Filet z łososia myjemy, solimy i posypujemy pieprzem. Ja pokroiłam płat na kilka mniejszych porcji (jedna porcja taka jak na zdjęciu). Na całej długości filet nacinamy w poprzek (nie można przekroić do końca). Ser kroimy w plasterki, wkładamy do miseczki i mieszamy z pokrojonym koperkiem, następnie wkładamy w nacięcia. Na wierzchu można poukładać trochę masełka. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 15 min. Ja piekłam w foli pod przykryciem, przed końcem odkryłam folię. Można podawać z ulubionymi dodatkami np. z ryżem, ziemniakami i surówkami. Smacznego :)
Źródło: Internet