Moje kolejne podejście do ryby:) W źródłowym przepisie była sola, ale akurat miałam mintaja, więc go wykorzystałam. Tym razem ryba podana z sosem z gorgonzoli i szpinaku. Jak dla mnie sos troszkę zbyt intensywny, gorgonzola taka jest, ewentualnie można dodać jej mniej. Chyba, że należycie do grona smakoszy tego sera, wtedy nie musicie nic modyfikować:)
Składniki, 2 porcje:
Mintaj
- 220 g filetów z mintaja
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki mąki
- 2 łyżki oleju do smażenia
- sól i pierz
Szpinak i sos z gorgonzoli:
- 150 g szpinaku
- 2 łyżki masła
- 1/2 filiżanki płynnej śmietanki do sosów 18%
- 1 łyżka soku z cytryny
- 50 g sera gorgonzola
Wykonanie:
Szpinak płukamy, odcinamy twarde łodyżki, osuszamy na papierowym ręczniku. Wkładamy na patelnię, doprawiamy solą i pieprzem, wlewamy 2 łyżki wody i podgrzewamy na średnim ogniu, aż szpinak zwiędnie. Dokładnie odciskamy go z wody, siekamy i odkładamy.
Filety z mintaja oprószamy lekko solą i pieprzem. Mleko wlewamy na płaski talerz, mąkę wsypujemy na drugi. Filety zanurzamy w mleku a następnie obtaczamy w mące. Smażymy z dwóch stron na oleju na rozgrzanej patelni, aż będą miały chrupiącą skórkę i się zrumienią.
Na czystej patelni rozgrzewamy masło, zmniejszamy ogień, dodajemy śmietankę i sok z cytryny. Jak sos zgęstnieje dodajemy szpinak, mieszamy i odstawiamy z ognia. Do gorącego sosu dodajemy pokrojony ser gorgonzola. Doprawiamy ewentualnie solą (ser gorgonzola jest dość słony) oraz pieprzem.
Rybę układamy na półmisku, polewamy sosem, ja podałam sos obok. Podajemy z cząstkami cytryny oraz białym ryżem. Smacznego:)