Gościmy

Odwiedza nas 272 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

sobota, 27 październik 2018 21:22

Babka szpinakowo-bananowa

Napisała

Zdecydowanie coś dla zwolenników ciast babkowych:) Babka jest wilgotna i aromatyczna dzięki dodatkowi banana, a szpinak dodaje ciekawego koloru :) Jeśli obawiacie się szpinaku to niepotrzebnie, w ogóle go nie czuć. Babka długo zachowuje wilgoć i jest naprawdę aromatyczna.

Składniki:

  • 1 1/4 szklanki mąki tortowej
  • 125 g  miękkiego masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1 mały banan, mocno dojrzały
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 brykietów mrożonego szpinaku
  • 1 opakowanie dużego budyniu śmietankowego (na 3/4 l mleka)
  • 2 opakowania cukru wanilinowego
  • 4 łyżki mleka
  • aromat cytrynowy (do smaku)
  • skórka z otartej limonki (do smaku)
  • 50 gram kandyzowanej skórki z cytryny (użyłam pomarańczy)

Do dekoracji:

  • lukier/biała czekolada
  • 2 plastry kandyzowanego pomelo pokrojone w paseczki (u mnie kandyzowany ananas)
  • listki melisy (u mnie listki czekoladowe)

Wykonanie:

Wszystkie składniki powinny mieć zbliżoną, temperaturę pokojową. Szpinak nastawiamy na mały płomień wraz z 25 gramami masła i mlekiem - ma się tylko delikatnie ogrzać. Całość następnie dokładnie blendujemy. Mąkę przesiewamy z proszkiem i proszkiem budyniowym. Miękkie masło przekładamy do wysokiej misy i miksujemy razem z cukrem na puch. Następnie dodajemy po jednym jajku oraz purre szpinakowo-bananowe i dalej miksujemy, dodając naprzemiennie suche składniki pod koniec dodajemy  skórki oprószone w odrobinie mąki oraz olejek i delikatnie mieszamy. 

Do wysmarowanej masłem i oprószoną bułką tartą małej formy na babkę  przekładamy ciasto i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni C na ok. 40-45 min, (pierwsze 30 minut piekłam na opcji pieczenia od dołu przestawiając pod koniec na opcje góra-dół). Drewnianym patyczkiem sprawdzamy czy babka jest gotowa- patyczek po wyjęciu z ciasta ma być suchy, co wskazuje na to, że ciasto jest gotowe. Po lekkim przestudzeniu, delikatnie wyciągamy babkę szpinakową, a po całkowitym wystudzeniu dekorujemy lśniącym lukrem bądź rozpuszczoną białą czekoladą . Smacznego :)

Źródło

Czytany 2457 razy
Więcej w tej kategorii: « Karpatka malinowa Cynamonowe brownie »

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook