Prosty i smaczny obiad. Makaron z kalafiorem i szpinakiem w kremowym sobie na bazie mascarpone i śmietanki.
Składniki:
- 250g makaronu (u mnie dwa rodzaje)
- 2 garście świeżego szpinaku
- ½ główki małego kalafiora
- 1-2 ząbki czosnku
- 2-3 łyżki serka mascarpone
- 50 ml śmietanki 30%
- sól, pieprz, gałka muszatołowa
- 1-2 łyżki oliwy
- ser grana padano / parmezan do posypania
Wykonanie:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.
Kalafiora kroimy w mniejsze kawałki i gotujemy do miękkości. Na patelni rozgrzewamy oliwę, następnie wrzucamy umyty szpinak i krótko mieszamy, aż jego objętość się zmniejszy. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodajemy ser mascarpone i śmietankę. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Ugotowany makaron i kalafior dodajemy do sosu ze szpinakiem i wszystko mieszamy. Posypujemy serem grana padano i podajemy. Smacznego :)
Źródło: Przepis własny.