Ekspresowa wersja obiadu czy kolacji z wykorzystaniem np. mięsa z poprzedniego dnia. Mi zostało odrobinę polędwiczki (z tego przepisu), więc na szybko zrobiłam makaron. Jeśli nie mamy gotowego mięsa, można na szybko podsmażyć kurczaka / indyka czy polędwiczkę z ulubionymi przyprawami. Nie zawsze musimy robić do makaronu gęste czy kremowe sosy, czasami wystarczy jedynie oliwa z oliwek z dodatkiem czosnku i przypraw i mamy pyszną omastę do makaronu. Prosto i smacznie, a przede wszystkim szybkie jedzonko z wykorzystaniem tego, co mamy pod ręką ;)
Składniki:
(na 2 porcje)
- 250g ulubionego makaronu
- kawałek upieczonej polędwiczki (lub innego mięsa, które zostało nam z obiadu z poprzedniego dnia;) już doprawione)
- ½ papryki (u mnie czerwona)
- kilka pieczarek (umytych i obranych)
- 1 ząbek czosnku
- oliwa z oliwek (kilka łyżek)
- parmezan do posypania
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Makaron gotujemy w osobnym garnku zgodnie z instrukcją na opakowaniu ;)
Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oliwy, 2-3 łyżki lub więcej. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy pokrojoną w kostkę lub paseczki upieczoną polędwiczkę, następnie dorzucamy pokrojoną w kostkę paprykę i przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszamy, by wszystkie składniki otoczyły się w oliwie. W razie potrzeby dolewamy oliwy. Doprawiamy solą i pieprzem. Pieczarki obieramy i kroimy w paski lub w kawałki, jeśli mamy malutkie i wrzucamy na patelni. Składniki podgrzewamy/ dusimy na patelni do momentu, aż delikatnie się zeszkli papryka. Pieczarki powinny pozostać delikatnie chrupiące :)
Ugotowany makaron wrzucamy na patelnię i mieszamy wszystkie składniki, aby aromatyczny sosik z oliwy otoczył makaron. Ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku, jeśli czujemy taką potrzebę. Podajemy posypane parmezanem. Smacznego :)
Źródło: Przepis własny.