Wersja latte na bazie Inki :) Jeśli lubicie kawę zbożowa lub z jakichś względów nie możecie pić zwykłej kawy, a marzycie o latte z puszystą pianką to polecam tą kawę :)
Składniki
- 2 łyżeczki ulubionej Inki
- 50 ml wody
- 200 ml mleka
- Cukier z prawdziwą wanilią
Wykonanie:
Najpierw podgrzewamy mleko z cukrem i laską wanilii lub cukrem z prawdziwą wanilią, powinno być gorące, ale nie wrzące. Wyjmujemy laskę wanilii i ubijamy za pomocą miksera lub spieniacza na gęstą pianę. Inkę zalewamy niewielką ilością wody – robimy z niej mocne espresso. Przelewamy mleko do szklanki, najlepiej wysokiej. Uwaga! Aby latte macchiato dobrze Nam wyszło i były widoczne piękne warstwy, to kawa zbożowa musi być bardziej gorąca od mleka i musimy ją wlewać do mleka na dwa sposoby – albo bardzo powoli po ściance szklanki (jak za szybko wlejemy to wyjdzie nam cappuccino), albo z jakiegoś dzbanuszka z dzióbkiem, żeby można było powoli wlewać na sam środek piany. po potrzymaniu pięknych warstw dekorujemy pianę wg uznania. Ja posypałam cynamonem :) Smacznego :)