Przepyszna kawa o smaku czekoladowym z dodatkiem rumu i lodów czekoladowych. Można robić również wersję na ciepło, ale przy takich letnich temperaturach, jakie już w maju mieliśmy możliwość doświadczyć, preferuję jednak napoje chłodzące:)
Składniki:
(proporcje dla 1 osoby)
- 1-2 łyżeczki brązowego cukru (można zastąpić zwykłym cukrem lub miodem)
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka ciemnego mocnego kakao
- niewielka ilość gorącej wody
- 1-2 łyżeczki rumu
- mocno schłodzone mleko –ilość zależy od pojemności szklanki, w której podajemy kawę
Dodatkowo:
- sproszkowana czekolada (u mnie cappuccino)
- lody czekoladowe
- bita śmietana
Wykonanie:
Do wysokiej szklanki wrzucamy cukier, kawę, cynamon, kakao, dokładnie mieszamy, po czym zalewamy niewielką ilością gorącej wody – tylko tyle, by składniki się rozpuściły i ładnie połączyły. Dodajemy rum i mieszamy.
Całość zalewamy mocno schłodzonym mlekiem. Jeżeli chcielibyśmy zrobić kawę na gorąco wówczas zalewamy gorącym mlekiem. Mieszamy i gotowe:) Podajemy przyprószoną tartą czekoladą lub czekoladą w proszku. Ja podałam z dwoma kulkami lodów czekoladowych i posypałam cappuccino. Można również podać z bitą śmietaną. Smacznego:)