W sezonie gruszkowym, warto je jeść jak najczęściej. Gruszki świetnie pasują do korzennych przypraw :) Na pewno będzie Wam smakował koktajl gruszkowy z goździkami. Zwłaszcza na ciepło – jest idealny na chłodne jesienne dni :)
Składniki:
(Na 1 koktajl)
- 1 średnia dojrzała gruszka
- 1 szklanka / 250 ml mleka
- 1 łyżka / 10 g pyłku kwiatowego (pominęłam)
- 1/4 szklanki 50 ml wody
- goździki 1-2 sztuki (użyłam mielonego)
Wykonanie:
Gruszkę kroimy na plastry i dusimy chwilę w rondelku z odrobiną wody. Dolewamy mleko roślinne, podgrzewamy jeszcze kilka minut. Pyłek kwiatowy i goździki mielimy w młynku do kawy. Ja pominęłam pyłek, a goździki miałam już mielone. Zdejmujemy z gazu mleko z gruszką. Dodajemy do niego zmielony z goździkami pyłek kwiatowy. Całość miksujemy blenderem i przelewany do szklanki. Smacznego :)