Szybka i bardzo smaczna przekąska. Świeże warzywa plus pyszna wędzona szyneczka. Proste, do zrobienia w pięć minut :) Możecie przygotować jako jedną z wielkanocnych przekąsek na stół:) Polecam. Jeżeli szynka jest z tych suchych, można posmarować ją majonezem, moja była soczysta, więc majonez pominęłam.
Składniki:
- 10 plastrów szynki
- 1 duży ogórek wężowy
- 10 rzodkiewek
- opakowanie kiełków lucerny (lub innych kiełków) – u mnie rzeżucha
- opcjonalnie: 10 łyżeczek majonezu
Wykonanie:
Ogórek kroimy w słupki o długości plastra szynki. Rzodkiewki kroimy w podłużne cząstki.
Na plastrze szynki rozkładamy 3-4 słupki ogórka, pokrojoną rzodkiewkę i kiełki. Zwijamy szynkę w zwarty rulonik. Podobnie postępujemy z resztą składników. Ruloniki układamy na talerzu. Przed nałożeniem warzyw, ruloniki można posmarować majonezem. Smacznego :)