Pamiętam w dzieciństwie często przygotowywałyśmy różne smakołyki z płatków owsianych czy kukurydzianych:) Poniższy przepis jest zupełnie inny niż te, które do tej pory robiłam i jadłam:) Dodatek masła orzechowego to strzał w dziesiątkę:) Bardzo łatwe do przygotowania, nie wymagają pieczenia i są naprawdę pyszne:)
Składniki:
- 125 g masła
- 1,5 szklanki cukru
- 3 łyżki naturalnego kakao
- 140 g skondensowanego, niesłodzonego mleka
- 3 szklanki płatków owsianych
- 3 bardzo czubate łyżki masła orzechowego
Wykonanie
Płatki owsiane wsypujemy do dużej miski, dodajemy masło orzechowe i mieszamy. Masło, cukier, kakao i mleko skondensowane zagotowujemy w małym rondelku, ciągle mieszając. Gotujemy jedną minutę od momentu zagotowania. Zdejmujemy z palnika, wsypujemy do miski z płatkami i dokładnie wszystko mieszamy. Układamy łyżką nieduże kopczyki na papierze do pieczenia lub folii i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Smacznego :)