Prosty i smaczny deser. Mnie oczywiście skusiła kawa w nazwie, więc wypróbowałam.
Składniki:
- 50g masła
- 200 g gorzkiej lub deserowej czekolady
- 150 ml śmietany 30 %
- po garści rodzynek i orzechów laskowych (posiekanych po uprzednim uprażeniu i obraniu)
- 2 płaskie łyżki kawy rozpuszczalnej espresso
- 60 ml likieru kawowego Kahlua
- 200-250 g biszkoptów do tiramisu
Dodatkowo
- Biała czekolada do dekoracji
Wykonanie
Czekoladę i masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy kawę rozpuszczalną i dokładnie mieszamy (do rozpuszczenia). Zdejmujemy z palnika, wrzucamy rodzynki i posiekane orzechy; dodajemy likier i dokładnie mieszamy. Pozostawiamy do ostygnięcia. Ubijamy - niezbyt mocno - śmietanę i dodajemy do masy. Po wymieszaniu wrzucamy rozdrobnione biszkopty.
Spód i boki małej tortownicy wykładamy folią aluminiową. Przekładamy masę, lekko dociskając wierzch. Tortownicę nakrywamy folią, a następnie wstawiamy do lodówki (najlepiej na całą noc).
Przed podaniem dowolnie dekorujemy np. białą czekoladą.