Chyba najpopularniejszy słodycz z mojego dzieciństwa, uwielbialiśmy go i do tej pory najszybciej znika ze stołów :) Nie robię go już tak często, bo ciągle testuję nowe przepisy na smakołyki, ale czasem wracam do smaków dzieciństwa, a słodkości z mlekiem w proszku należą do moich ulubionych :) Prosty, smaczny i pyszny :) my preerujemy taie delikatnie kakaowe, nie takie mocne, dlatego dodaję tylko jedna łyzkę kakao, jesli preferujecie bardziej wytrawny smak to dajecie więcej kakao i więcej cukru.
Składniki:
- 200g masła
- 1/3 szklanki cukru (oryginalnie dawaliśmy więcej, ale teraz zmniejszam ilość cukru)
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżka kakao
- 250 g mleka w proszku
- 1 opakowanie wafli okrągłych lub prostokątnych
Wykonanie:
Masło topimy w rondelku. Dodajemy cukier, mleko i kakao. Zagotowujemy i mieszając, trzymamy na ogniu ok. 2 – 3 minut. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Do wciąż ciepłej masy dodajemy mleko w proszku i energicznie mieszamy, do uzyskania gładkiego kremu bez grudek. Ciepłą ale nie gorącą masą smarujemy wafle układając kolejne warstwy. Od góry dociskamy czymś ciężkim (np. ceramicznym naczyniem żaroodpornym) i wkładamy na kilka godzin do lodówki (najlepiej na całą noc). Przed podaniem kroimy w trójkąty lub kwadraty. Smacznego:)