Gościmy

Odwiedza nas 196 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

niedziela, 21 marzec 2021 09:10

Jagodowa rozkosz

Napisała

Nazwa pasuje idealnie :) Bardzo lubię jagody, a mleko w proszku uwielbiam, jak zobaczyłam to połączenie wiedziałam, że będzie pysznie :) Jestem jedną z tych osób, co uwielbia wszystko co zawiera w sobie mleko w proszku;) Dla mnie to ciasto jest fantastyczne, masa jagodowa jest świetna, zapewne wykorzystam ją jeszcze do innych smakołyków :) Ciasto sprawdzi się zwłaszcza na specjalną okazję, moi goście byli zachwyceni. Zdecydowanie polecam :) Zrobiłam w formie 26x26 dlatego moje ciasto jest niskie, ale akurat nie mam w tej chwili mniejszej formy kwadratowej, a nie chciałam robić w tortownicy, wolałam by to była kostka. Niemniej jednak ciasto idealnie nadaje się na tort i wówczas można przygotować w tortownicy.

Składniki:

Biszkopt:

  • 4 jajka
  • 1/2 szkl. drobnego cukru
  • 1/2 szkl. mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • 40 g startej mlecznej czekolady (dałam więcej kakao, a mniej czekolady, bo nie chciało mi się ścierać;)
  • 2 łyżki oleju

Masa jagodowa:

  • 100 g masła
  • 1/2 szkl. cukru pudru
  • 250 g waniliowego serka homogenizowanego
  • 1 szkl. mleka w proszku
  • 150 g jagód (użyłam mrożonych)
  • 2 łyżeczki żelatyny

Masa śmietanowa:

  • 1 szkl. śmietany 30%
  • 1 śnieżka (dałam śmietanfix)
  • 125 g mascarpone (dałam 250g)
  • Cukier waniliowy (moja inwencja)

Dodatkowo:

  • starta czekolada do dekoracji (u mnie posypki czekoladowe)

Wykonanie:

Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo, łyżka po łyżce, dodajemy cukier. Następnie dodajemy po 1 żółtku i miksujemy po każdym dodaniu. Wlewamy olej. Mąkę, proszek do pieczenia, kakao oraz startą czekoladę mieszamy i delikatnie łączymy z masą jajeczną. Wylewamy do blaszki (21x21cm ewentualnie 24x24cm) - u mnie akurat 26x26 wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20-25 minut. Po wystudzeniu kroimy na dwa blaty.

Krem jagodowy: Jagody blendujemy na mus. Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia. Następnie podgrzewamy ją krótko (tylko do rozpuszczenia!) w kuchence mikrofalowej. Ja żelatynę zalałam niewielką ilością wrzącej wody i rozmieszałam do rozpuszczenia, i lekkiego wystudzenia.

Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem na puch. Dodajemy serek homogenizowany oraz mleko w proszku. Do jednolitej masy dodajemy mus jagodowy, miksujemy do połączenia. Jedną/dwie łyżki masy łączymy z żelatyną (w razie gdyby po dodaniu utworzyły się „grudki” należy ponownie krótko podgrzać żelatynę), mieszamy energicznie, po czym tak rozrobioną żelatynę łączymy z resztą masy. Masę wykładamy na jeden z blatów biszkoptowych, przykrywamy drugim blatem.

Krem śmietanowy: Składniki na masę śmietanową miksujemy ze sobą, aż do utworzenia się gęstego kremu. Wykładamy go na wierzch ciasta. Posypujemy tartą czekoladą – u mnie posypki czekoladowe.

Ciasto przechowujemy w lodówce. Smacznego :)

Źródło

Czytany 2356 razy

1 komentarz

  • Link do komentarza wedelka czwartek, 25 marzec 2021 20:16 napisane przez wedelka

    Z mlekiem w proszku wszystko biorę w ciemno :) Wygląda bardzo apetycznie :)

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook