Nazwa pasuje idealnie :) Bardzo lubię jagody, a mleko w proszku uwielbiam, jak zobaczyłam to połączenie wiedziałam, że będzie pysznie :) Jestem jedną z tych osób, co uwielbia wszystko co zawiera w sobie mleko w proszku;) Dla mnie to ciasto jest fantastyczne, masa jagodowa jest świetna, zapewne wykorzystam ją jeszcze do innych smakołyków :) Ciasto sprawdzi się zwłaszcza na specjalną okazję, moi goście byli zachwyceni. Zdecydowanie polecam :) Zrobiłam w formie 26x26 dlatego moje ciasto jest niskie, ale akurat nie mam w tej chwili mniejszej formy kwadratowej, a nie chciałam robić w tortownicy, wolałam by to była kostka. Niemniej jednak ciasto idealnie nadaje się na tort i wówczas można przygotować w tortownicy.
Składniki:
Biszkopt:
- 4 jajka
- 1/2 szkl. drobnego cukru
- 1/2 szkl. mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao
- 40 g startej mlecznej czekolady (dałam więcej kakao, a mniej czekolady, bo nie chciało mi się ścierać;)
- 2 łyżki oleju
Masa jagodowa:
- 100 g masła
- 1/2 szkl. cukru pudru
- 250 g waniliowego serka homogenizowanego
- 1 szkl. mleka w proszku
- 150 g jagód (użyłam mrożonych)
- 2 łyżeczki żelatyny
Masa śmietanowa:
- 1 szkl. śmietany 30%
- 1 śnieżka (dałam śmietanfix)
- 125 g mascarpone (dałam 250g)
- Cukier waniliowy (moja inwencja)
Dodatkowo:
- starta czekolada do dekoracji (u mnie posypki czekoladowe)
Wykonanie:
Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo, łyżka po łyżce, dodajemy cukier. Następnie dodajemy po 1 żółtku i miksujemy po każdym dodaniu. Wlewamy olej. Mąkę, proszek do pieczenia, kakao oraz startą czekoladę mieszamy i delikatnie łączymy z masą jajeczną. Wylewamy do blaszki (21x21cm ewentualnie 24x24cm) - u mnie akurat 26x26 wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20-25 minut. Po wystudzeniu kroimy na dwa blaty.
Krem jagodowy: Jagody blendujemy na mus. Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia. Następnie podgrzewamy ją krótko (tylko do rozpuszczenia!) w kuchence mikrofalowej. Ja żelatynę zalałam niewielką ilością wrzącej wody i rozmieszałam do rozpuszczenia, i lekkiego wystudzenia.
Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem na puch. Dodajemy serek homogenizowany oraz mleko w proszku. Do jednolitej masy dodajemy mus jagodowy, miksujemy do połączenia. Jedną/dwie łyżki masy łączymy z żelatyną (w razie gdyby po dodaniu utworzyły się „grudki” należy ponownie krótko podgrzać żelatynę), mieszamy energicznie, po czym tak rozrobioną żelatynę łączymy z resztą masy. Masę wykładamy na jeden z blatów biszkoptowych, przykrywamy drugim blatem.
Krem śmietanowy: Składniki na masę śmietanową miksujemy ze sobą, aż do utworzenia się gęstego kremu. Wykładamy go na wierzch ciasta. Posypujemy tartą czekoladą – u mnie posypki czekoladowe.
Ciasto przechowujemy w lodówce. Smacznego :)