Szybki i prosty deser z ryżu preparowanego. Ważne, by czekolady były dobrej jakości, zwłaszcza biała, gdyż bywa kapryśna w rozpuszczaniu:)
Składniki:
Biała warstwa:
- 55g masła
- 1 łyżka miodu
- 150g białej czekolady
- 50g ryżu preparowanego
Ciemna warstwa:
- 55g masła
- 2 łyżki miodu
- 100g czekolady deserowej
- 50g mlecznej czekolady
- 80g ryżu preparowanego
- dodałam jeszcze troszkę rodzynek
Dodatkowo:
- 50 g mlecznej czekolady do dekoracji
Wykonanie:
Blaszkę cienko masłem i wykładamy pergaminem. Ja użyłam keksówki, żeby był wyższy, w większej blaszce będzie niższy. Przygotowujemy białą warstwę: Czekoladę, masło, miód rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Zdejmujemy z ognia, dodajemy ryż i dokładnie mieszamy. Przekładamy do foremki, dociskamy i wyrównujemy wierzch. Analogicznie przygotowujemy warstwę z ciemnej czekolady i przekładamy ją na stwardniałą warstwę z białej czekolady, chłodzimy w lodówce. Po schłodzeniu i wyjęciu z foremki polewamy rozpuszczoną mleczna czekoladą. Smacznego:)