Kolejna propozycja bez pieczenia i nadal w klimacie truskawkowym :) Krem bardzo podobny do Charlotte truskawkowej, jednak inne proporcje – idealne. Tarta jest kremowa, delikatna, ale stabilna i dobrze się kroi. O to mi chodziło :) Prosta, szybka, dobrze prezentująca się i do tego smaczna. Słodycz truskawek przełamana orzeźwiającą cytryną. W upały lepiej zrobić spód ciasteczkowy, ale jeśli nie jest za gorąco to można po prostu upiec ciasto. Ja robiłam z ciasteczek oreo, one są dla mnie trochę za słodkie, ale na szczęście krem był w sam raz i całość się świetnie uzupełniała.
Składniki na spód:
- 300 g ciastek czekoladowych z nadzieniem (np. oreo lub neo)
- 60 g masła (dałam więcej ok. 80-90g)
Składniki na kremową masę truskawkową:
- 300 g truskawek (świeżych lub mrożonych)
- 1/3 szklanki cukru
- sok wyciśnięty z 1 cytryny
- 2 łyżki żelatyny w proszku (płaskie, łyżka o pojemności 15 ml)
- 300 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej (u mnie 30%)
Ponadto:
- 100 ml śmietany kremówki, 36%, schłodzonej
- 1 łyżeczka cukru pudru
- truskawki, do dekoracji
Wykonanie:
Spód ciasteczkowy: Składniki umieszczamy w malakserze i miksujemy do otrzymania masy o konsystencji mokrego piasku.
Formę do tarty o średnicy 25 cm smarujemy masłem. Można posypac delikatnie mąką. Wysypujemy do niej ciasteczkową masę, wyrównujemy, wygładzamy i dokładnie, ściśle wgniatamy w dno i boki formy. Schładzamy przez 30 minut w lodówce.
Krem: Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki wrzącej wody, odstawiamy. W garnuszku umieszczamy truskawki, cukier, sok z cytryny. Podgrzewamy i mieszamy. Miksujemy blenderem na puree, doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z palnika. Do gorącego sosu dodajemy żelatynę, dobrze mieszamy, by się całkowicie rozpuściła. Studzimy do temperatury pokojowej.
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Powoli dodajemy do sosu truskawkowego i delikatnie mieszamy. Masę truskawkową wykładamy na schłodzony spód i wyrównujemy. Schładzamy przez kilka godzin w lodówce, do stężenia.
Dekoracja: Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder. Rękaw cukierniczy z tylką w kształcie głęboko wciętej gwiazdki (np. Wilton 1M) wypełniamy bitą śmietaną i ozdabiamy tartę. Dekorujemy truskawkami. Przechowujemy w lodówce. Smacznego :)