Gościmy

Odwiedza nas 228 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

niedziela, 19 luty 2012 00:23

Róże – ciasteczka maślane

Napisała

Przepyszne ciasteczka maślane i do tego przepiękne:) Już sam wygląd tak zachęca, by je skosztować, że nie sposób się oprzeć:) Wyglądają bardzo efektownie, a wbrew pozorom nie są trudne do wykonania. Zdecydowanie polecam:)

Składniki

  • 200 g masła
  • 220 g mąki pszennej
  • 220 g mąki krupczatki
  • 3 żółtka
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • szczypta soli

Wykonanie:

Ze wszystkich składników wyrabiamy szybko kruche ciasto. Ciasto formujemy w kulę, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na godzinę. Zimne ciasto wałkujemy na cienki placek i wykrawamy szklanką koła. Miałam problem z wałkowaniem ciasta, rwało się, dlatego warto dodać odrobinę śmietany. Kiedy ciasto jest gotowe przechodzimy do kształtowania różyczek. Zrobiłam kilka zdjęć, by zobrazować ten proces.Układamy koła tak, aby lekko nachodziły na siebie (zdj.1).

Zwijamy koła (wzdłuż krótszego brzegu) w luźny rulon. Róże trzeba formować dosyć sprawnie, bo ciasto  się szybko ogrzewa i staje się klejące. Można podsypać ciasto mąką, ale delikatnie bo zbyt duża ilość mąki spowoduje, że ciastka po upieczeniu będą twarde. Zwinięte ciasto przekrawamy na pół (zdj.2).

                              

Z  jednego rulonu otrzymujemy dwie róże. Róże lekko ściskamy przy podstawie i ‘ustawiamy’ je na blaszce. Podstawę dociskamy bardzo lekko tylko tyle, aby płatki się nie rozwijały. Gdy ugnieciemy podstawę zbyt mocno to poszczególne warstwy się połączą i ciasto będzie tworzyć zwartą masę, to w czasie pieczenia góra będzie upieczona, a podstawa surowa w środku.

Pieczemy w temperaturze 180 stopni na jasnozłoty kolor. Ciepłe posypujemy cukrem pudrem. To od dziś moje ulubione ciasteczka maślane;)

 

Źródło

Czytany 3732 razy

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook