Pyszne, kruche babeczki z cytrynowym kremem patissiere. Zrobiłam malutkie babeczki z owocami. W związku z tym, że miały być dopiero na kolejny dzień owoce posmarowałam galaretką, chociaż wizualnie lepiej wyglądały bez galaretki:) Słodycz kremu idealnie komponowała się z owocami.
Składniki:
Na babeczki:
- 300 g mąki
- 200 g zimnego masła
- 100 g cukru pudru
- 2 żółtka
- 1 jajko
- szczypta soli
Na krem patissiere
- 250 ml mleka
- 100 g cukru (zwykłego) -można dać troszkę mniej
- 50 g mąki pszennej
- 2 żółtka
- skórka z 1 cytryny (starta)
Owoce do dekoracji:
- truskawki, winogrona, borówki, brzoskwinie
Wykonanie:
Przygotowujemy babeczki: Składniki ciasta siekamy i szybko zagniatamy. Wsadzamy do schłodzenia do lodówki na około 2 godziny. Foremki na babeczki smarujemy masłem. Rozwałkowujemy ciasto podsypując oszczędnie mąką, większą szklanką wycinamy kółka i układamy w foremkach. Ja robiłam w mniejszych foremkach, wiec użyłam mniejszej szklaneczki. Każdą przykrywamy pergaminem i obciążamy grochem lub fasolą (jest to konieczne - w innym przypadku nie uzyskamy kształtu miseczki, bo babeczki Nam urosną i nie będzie miejsca na nadzienie:)). Pieczemy w temp. 200oC przez 15-20 minut, po czym usuwamy pergamin i fasolę - pieczemy do zrumienienia. Studzimy na kratce.
Można też oczywiście korzystać z gotowych babeczek,jeśli nie mamy czasu na pieczenie, a chcemy przygotować szybko smaczny i efektowny deser. Wówczas przygotowujemy tylko krem i babeczki mamy dużo szybciej:)
Krem: Do rondelka (najlepiej o grubym dnie) wsypujmy cukier, dodajmy żółtka i mieszamy dokładnie. Stawiamy na małym ogniu, wsypujmy mąkę i skórkę z cytryny. Cały czas mieszając, dodajemy stopniowo mleko (robimy to powoli i uważamy, żeby nie powstały grudki). Gotujmy na małym ogniu (cały czas mieszając) tak długo, aż krem zgęstnieje (kilka-kilkanaście minut). Studzimy.
Po ostygnięciu napełniamy kremem babeczki i dekorujemy owocami. Można dodać również odrobinę miękkiego masła - zmiksować razem z budyniem. Jeżeli babeczki mają być jedzone następnego dnia - dodatkowo smarujmy owoce galaretką, rozpuszczoną w mniejszej niż zwykle ilości wody. Jeżeli jemy od razu nie ma takiej potrzeby. Przechowujemy w lodówce do momentu podania, babeczki miękną od kremu, trzymając poza lodówką szybciej wchłoną wilgoć i zbyt zmiękną. Smacznego:)
Źródło: Ciasto na babeczki np. to:, a krem z tego przepisu