Puszyste i leciutkie babeczki na białkach, takie biszkoptowe o migdałowym aromacie i do tego jeszcze truskawki:) Pyszne i delikatne:)
Składniki na 12 babeczek:
- 150 g masła, roztopionego i przestudzonego
- 6 białek
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 szklanka i 2 łyżki mąki tortowej
- 1 łyżeczka ekstraktu z migdałów
- 12 truskawek
- płatki migdałów, do posypania
- cukier puder, do oprószenia
Wykonanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Białka umieszczamy w misie miksera i ubijamy na delikatną, nie sztywną (!) pianę. Cukier puder i mąkę przesiewamy. Dodajemy do ubitych białek i mieszamy szpatułką. Wlewamy masło, ekstrakt z migdałów i mieszamy do połączenia się składników.
Foremkę do 12 babeczek (ja piekłam w formie na muffinki) smarujemy masłem, oprószamy mąką. Ciasto przekładamy do foremek, nakładając do pełna. W sam środek wkładamy po jednej truskawce. Oprószamy płatkami migdałów. Pieczemy w temperaturze 170ºC przez około 20 - 25 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy, studzimy na kratce i oprószamy cukrem pudrem. Smacznego :)