Gościmy

Odwiedza nas 173 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

czwartek, 23 grudzień 2021 22:18

Kruche rogaliki z nadzieniem z maku i marcepanu

Napisała

Pyszne kruche rogaliki z makiem i marcepanem, wprawdzie przepis jest na masę z białego maku, ale takiego nie miałam więc zrobiłam ze zwykłym. Zapewne z białym jest bardziej delikatniejsza, ale ta opcja wyszła równie pyszna :) Takie rogaliki idealnie sprawdzą się na święta :) Ja robię takie małe na 1 kęs, może dwa :)

Składniki:

Kruche ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 2 duże łyżki tłustej śmietany
  • 4 kopiaste łyżki cukru pudru
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa z białego maku i marcepanu

  • 500 g białego maku ( u mnie zwykły mielony)
  • 100 g marcepanu
  • 100 g płatków migdałowych
  • 3/4 szklanki mąki migdałowej tj. posiekane na pył migdały
  • 3/4 szkl cukru pudru + 1/3 szklanki miodu lipowego
  • dwie garście rodzynek
  • dwie garście posiekanych daktyli
  • 50 g masła

Wykonanie:

Zaczynamy od masy makowej: Gotujemy mak. Mak zalewamy wodą i gotujemy na minimalnym ogniu około 10 -15 minut. Wyłączamy płytę indukcyjną i pozostawiamy na godzinę. Mak się parzy. Odcedzamy na sicie wyłożonym gazą lub tetrą. Odciśnięty mak, cukier i daktyle, mielimy dwukrotnie w maszynce do mięsa. Ja użyłam maku mielonego, więc go tylko zaparzyłam we wrzątku.

W garnku topimy masło, dodajemy zmielony mak i pozostałe składniki, całość mieszajmy na jednolitą masę. Masę najlepiej pozostawić na kilka godzin, aby się przegryzła. Można sobie przygotować dzień wcześniej. Do wystudzonej masy dodajemy jajko i mieszamy. Masa jest gotowa.

Ciasto: W misie robota umieszczamy posiekane szybko masło wyjęte prosto z lodówki (przy cieście kruchym temperatura składników ma bardzo duże znaczenie, jak i jak najkrótszy czas wyrabiania ciasta), dodajemy śmietanę i cukier i ucieramy masę. Kiedy składniki się połączą dodajemy mąkę i proszek do pieczenia, wyrabiamy ciasto tylko aby trochę się zagniotło. 

Wyjmujemy na blat, szybkim ruchem kilka razy zagniatamy ciasto. Ciasto jest bardzo elastyczne i trochę przypomina w konsystencji marcepan, trzeba je dobrze podsypywać przy wałkowaniu. Ciasto nożem tniemy na trójkąty nakładamy nadzienie (ilość w zależności od wielkości rogalików) i rolujemy do formy rogalika.

Rogaliki układamy szybko na blaszce i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temp. 175 -180 stopni C.  Grzanie termoobieg. Czas pieczenia w zależności od wielkości rogalików u mnie ok 20 minut. Pieczemy na słomkowy kolor. Studzimy całkowicie i posypujemy cukrem pudrem. Smacznego :)

Źródło

Czytany 1250 razy

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook