Pyszne kruche rogaliki z makiem i marcepanem, wprawdzie przepis jest na masę z białego maku, ale takiego nie miałam więc zrobiłam ze zwykłym. Zapewne z białym jest bardziej delikatniejsza, ale ta opcja wyszła równie pyszna :) Takie rogaliki idealnie sprawdzą się na święta :) Ja robię takie małe na 1 kęs, może dwa :)
Składniki:
Kruche ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 200 g masła
- 2 duże łyżki tłustej śmietany
- 4 kopiaste łyżki cukru pudru
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa z białego maku i marcepanu
- 500 g białego maku ( u mnie zwykły mielony)
- 100 g marcepanu
- 100 g płatków migdałowych
- 3/4 szklanki mąki migdałowej tj. posiekane na pył migdały
- 3/4 szkl cukru pudru + 1/3 szklanki miodu lipowego
- dwie garście rodzynek
- dwie garście posiekanych daktyli
- 50 g masła
Wykonanie:
Zaczynamy od masy makowej: Gotujemy mak. Mak zalewamy wodą i gotujemy na minimalnym ogniu około 10 -15 minut. Wyłączamy płytę indukcyjną i pozostawiamy na godzinę. Mak się parzy. Odcedzamy na sicie wyłożonym gazą lub tetrą. Odciśnięty mak, cukier i daktyle, mielimy dwukrotnie w maszynce do mięsa. Ja użyłam maku mielonego, więc go tylko zaparzyłam we wrzątku.
W garnku topimy masło, dodajemy zmielony mak i pozostałe składniki, całość mieszajmy na jednolitą masę. Masę najlepiej pozostawić na kilka godzin, aby się przegryzła. Można sobie przygotować dzień wcześniej. Do wystudzonej masy dodajemy jajko i mieszamy. Masa jest gotowa.
Ciasto: W misie robota umieszczamy posiekane szybko masło wyjęte prosto z lodówki (przy cieście kruchym temperatura składników ma bardzo duże znaczenie, jak i jak najkrótszy czas wyrabiania ciasta), dodajemy śmietanę i cukier i ucieramy masę. Kiedy składniki się połączą dodajemy mąkę i proszek do pieczenia, wyrabiamy ciasto tylko aby trochę się zagniotło.
Wyjmujemy na blat, szybkim ruchem kilka razy zagniatamy ciasto. Ciasto jest bardzo elastyczne i trochę przypomina w konsystencji marcepan, trzeba je dobrze podsypywać przy wałkowaniu. Ciasto nożem tniemy na trójkąty nakładamy nadzienie (ilość w zależności od wielkości rogalików) i rolujemy do formy rogalika.
Rogaliki układamy szybko na blaszce i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temp. 175 -180 stopni C. Grzanie termoobieg. Czas pieczenia w zależności od wielkości rogalików u mnie ok 20 minut. Pieczemy na słomkowy kolor. Studzimy całkowicie i posypujemy cukrem pudrem. Smacznego :)