Gościmy

Odwiedza nas 330 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

niedziela, 29 kwiecień 2018 08:21

Ptysie z ajerkoniakiem

Napisała

Uwielbiam ptysie, zrestzą nie tylko ja. Wbrew pozorom robi sie je łatwo i szybko:) Tym razem zrobiłam w wersji dla dorosłych czyli z dodatkiem ajerkoniaku. Pyszne :)

Składniki:

Ciasto:

  • ½ kostki (100g) masła
  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 5 jajek
  • szczypta proszku do pieczenia
  • sól do osolenia wody

Krem:

  • 2 szklanki śmietany kremówki
  • 2 opakowania zagęstnika do śmietany np. śmietan-fix
  • 2/3 szklanki ajerkoniaku
  • 1 cytryna
  • 3 łyżki cukru pudru

Wykonanie:

Ciasto: Do garna wlewamy szklankę wody, solimy ją i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy masło. Gotujemy, aż całkowicie się rozpuści. Do wrzącej wody z masłem dodajemy mąkę i gotujemy dalej, energicznie mieszając, aż masa zbije się w kulę i będzie odstawać od ścianek. Zestawiamy garnek z ognia, studzimy masę i łączymy ją z jajkami i szczyptą proszku do pieczenia.

Ciasto przekładamy do szprycy z końcówką w kształcie dużej gwiazdki. Wyciskamy rozetki ciasta na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciastka wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200st.C. Pieczemy 30 min.

Cytrynę sparzamy, osuszamy. Ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Śmietanę kremówkę mocno schładzamy. Następnie śmietanę mieszamy z zagęstnikiem i ubijamy na sztywno mikserem. Pod koniec ubijania dodajemy sok i skórkę z cytryny. Dolewamy ajerkoniak.

Ciastka rozcinamy wzdłuż na pół. Krem z adwokatem przekładamy do szpryce cukierniczej. Wyciskamy po sporej rozetce kremu na spody ciastek. Przykrywamy je wierzchami i lekko oprószamy cukrem pudrem. Smacznego :)

Źródło: Dwutygodnik „Naj”.

 

Czytany 3163 razy

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook