Przepis jest na pierniczki do specjalnych foremek, takich z wgłębieniem. Ja takich nie miałam, więc zrobiłam ze stempelkami, chociaż to ciasto tu się za bardzo nie sprawdziło. Wzór mi się lekko rozlał :) Do stempelków się jednak nie nadają. Za to w smaku są pyszne. Smakują jak kruche ciasteczka, nie miękną są chrupiące :)
Składniki:
- 3 i 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka kakao
- 9 łyżeczek przyprawy korzennej
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 230 g masła
- 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 1 duże jajko
- pół szklanki melasy
- 2 łyżki jasnego syropu kukurydzianego/golden syrupu/płynnego miodu
W tym przepisie szklanka o pojemności 230 ml, nie 250 ml. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Wykonanie:
W naczyniu mieszamy suche składniki: mąkę pszenną, kakao, przyprawę korzenną, sodę oczyszczoną, sól. Odkładamy.
W misie miksera umieszczamy masło i cukier. Ucieramy przez kilka minut lub dłużej, do powstania bardzo jasnej i puszystej masy maślanej. Dodajemy jajko, dokładnie u docieramy do połączenia. Dodajemy melasę, następnie syrop kukurydziany/golden syrup/płynny miód i ucieramy lub miksujemy do połączenia. Wsypujemy wszystkie suche składniki, miksujemy do połączenia.
Ciasto wyjmujemy na stolnicę oprószoną mąką pszenną, lekko spłaszczamy. Owijamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce przez całą noc.
Kolejnego dnia ciasto wyjmujemy na oprószoną mąką pszenną stolnicę. Rozwałkować zgodnie z głębokością swojej foremki. Jeśli foremki są w kształcie stempli - na grubość stempla. Wycinamy kawałki ciasta, oprószamy mąką pszenną i wypełniamy nimi przygotowaną foremkę, usuwając nadmiar ciasta. Gotowe pierniczki wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wystukując je z formy. Ja wycinałam po prostu ciastka i wciskałam stempelki.
Pieczemy przez 7 - 15 minut w zależności od grubości i wielkości pierniczków w temperaturze 180ºC. Wyjmujemy studzimy na kratce. Dowolnie dekorujemy – ja zrobiłam tak jak w źródle przepisu, udekorowałam jadalnym pyłem 'antyczne złoto' (nakładany na pierniczek przy pomocy pędzelka). Smacznego :)