Przepyszne:) Niesamowicie delikatne i mocno piernikowe. Jak zostanie Wam kawałek jakiegoś piernika lub kilka pierniczków można je spokojnie wykorzystać na przygotowanie tych pysznych trufelków. Polecam:)
Składniki:
- 2 szklanki okruszków piernikowych
- 130g mascarpone
- pół łyżeczki przyprawy do piernika (dobrej jakości)
- łyżka miodu
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 200g czekolady
- 1-2 łyżki oleju roślinnego
- batonik marcepanowy o wadze ok. 250g (może być w czekoladzie - ja zużyłam mniejszy).
Wykonanie:
Do okruszków dodajemy partiami mascarpone, kontrolując gęstość masy. Dodajemy miód, przyprawę i cukier puder (ilość zależy od słodkości użytego wypieku). Wszystko dokładnie mieszamy.
Batonik kroimy na niewielkie kosteczki. Z masy lepimy zgrabne kulki wielkości orzecha włoskiego, w każdą wciskamy kostkę marcepanu, ponownie formujemy. Schładzamy.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub mikrofali, dodajemy olej, dokładnie mieszamy. Każdą kulkę obtaczamy w czekoladzie, układamy na papierze do pieczenia, schładzamy. Można ewentualnie polać jeszcze białym lukrem lub czekoladą. Smacznego:)