Zdrowa kasza jaglana z równie zdrową dynią tworzą naprawdę smaczne placuszki:) Ja nie zwróciłam uwagi na to, że w przepisie było dwie szklanki ugotowanej już kaszy i ugotowałam 2 szklanki:) Kotletów miałam na kilka dni;) Ale za to dzięki temu przetestowałam kilka sposobów ich podania. Tutaj serwuję z sałatką, ale z sosem czosnkowym są równie smaczne:)
Składniki:
- 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (=1 szklanka kaszy sypkiej)
- pół kilograma startej na tarce surowej dyni (ja miałam puree)
- jajko
- 1/2 dużej cebuli (pominęłam)
- 2 łyżki oleju
- natka pietruszki
- koperek
- sól
- pieprz
- chili w proszku
- 2 łyżki startego parmezanu
Wykonanie:
Jeśli nie mamy jeszcze ugotowanej kaszy to ją gotujemy:) Wg instrukcji na opakowaniu:) Startą dynię solimy i odstawiamy na dłuższą chwilę, by puściła sok. Odlewamy go i dynię mieszamy z ugotowaną kaszą jaglaną. Dodajemy podsmażoną na 2 łyżkach oleju cebulę (u mnie bez), posiekaną natkę i koperek. Do masy wbijamy jajko, wsypujemy parmezan i doprawiamy wedle uznania do smaku. Z gotowej masy formujemy kotlety i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia posmarowanym odrobiną oleju. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 25-30 minut w temperaturze 170-180OC. Podajemy z sałatką, sosem czosnkowym itp. Smacznego:)