Ciekawe placuszki z dodatkiem rabarbaru, sycące dzięki ryżowi, smaczne i lekko kwaskowate dzięki rabarbarowi :) Dla tych co lubią zjeść coś nowego, innego i smacznego :) Na drugie danie, na podwieczorek na kolację jak lubicie :)
Składniki:
(na ok 10 placuszków)
- 2 szkl. mleka
- 3/4 szkl. ryżu
- 2 jajka
- czubata łyżka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2-3 łodygi rabarbaru
Wykonanie:
Mleko zagotowujemy ze szczyptą soli. Gotujemy na nim ryż, ciągle mieszając, aby nie przywarł do dna. Gdy ryż będzie rozgotowany, odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Do ryżu dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem oraz żółtka, całość dokładnie łączymy. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do ciasta, delikatnie mieszając. Na koniec dodajemy pokrojony w kostkę rabarbar. Na patelni rozgrzewamy olej, łyżką nakładamy placuszki. Smażymy z obu stron na rumiany kolor. Podajemy posypane cukrem pudrem. Smacznego :)