Była już cukinia po francusku to teraz będzie i po włosku ;) To jest dla mnie hit :) Nie pomyślałabym wcześniej, że cukinię można zjadać taką surową i to na kanapce, ale ten przepis mnie uwiódł. Prosty i szybki sposób wykonania, a sama cukinia? Dla mnie rewelacja, jak kładę na kanapkę np. z żółtym serkiem, smak jest o niebo lepszy :) Zrobiłam ją już drugi raz, pierwszy raz w zeszłym tygodniu i znowu nie mogłam się oprzeć. Ten przepis zostanie ze mną na pewno na stałe. Jako sałatka do obiadu też się świetnie sprawdza :) Zdecydowanie polecam :)
Składniki:
- 2 małe cukinie
- 2 rozgniecione ząbki czosnku
- sok z połówki cytryny
- sól
- oliwa (ok 2-3 łyżki)
Wykonanie:
Za pomocą obieraczki do warzyw kroimy cukinię na cienkie, długie paski. Wrzucamy je do miski i mieszamy je z pozostałymi składnikami. Odstawiamy do lodówki na minimum godzinę. Potem kładziemy na podpieczonego tosta, grzankę, kanapkę i się zajadamy. Do obiadu też pasuje. Polecam. Smacznego :)