Gościmy

Odwiedza nas 598 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

wtorek, 20 kwiecień 2021 23:20

Pierogi ruskie

Napisała

Klasyk, chyba wszystkim znany i praktycznie przez wszystkich lubiany :) U mnie oczywiście w zmodyfikowanej wersji, gdyż należę do tej nielicznej grupy osób, które nie lubią cebuli, zwłaszcza w takiej postaci, dlatego moje pierogi jej nie posiadają :) Podaję jednak oryginalny przepis (dla tradycjonalistów) z moimi modyfikacjami, jeśli ktoś tak jak ja nie jest fanem cebuli:)

Składniki:

  • 750 g mąki
  • 200g ziemniaków
  • 200 g sera białego
  • 1 jajko
  • ½ szklanki wody
  • 50 g cebuli (pominęłam, dałam 1 ząbek czosnku)
  • sól, pieprz do smaku
  • ½ pęczka natki pietruszki

Wykonanie:

Przesiewamy mąkę, dodajemy wodę i jajko. Zagniatamy i wyrabiamy ciasto na jednolitą masę.

Ziemniaki gotujemy. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na patelni. Ja pominęłam cebulę, w zamian dodałam ząbek czosnku. Wystudzone ziemniaki przepuszczamy przez maszynkę wraz z twarogiem i cebulą. Ja nie korzystałam z maszynki, po prostu wymieszałam składniki i doprawiłam solą i pieprzem. Natkę pietruszki dodałam do środka. Ciasto dzielimy na kilka kawałków, każdy wałkujemy cienko i wykrawamy z niego krążki o średnicy około 5 centymetrów. Na środek krążka nakładamy farsz. Składamy na pół, dokładnie zlepiając brzegi.

Na wrzącą osoloną wodę wrzucamy partiami pierogi, mieszamy. Gdy podpłyną w górę, gotujemy jeszcze 2 minuty. Gotowe wyjmujemy łyżką cedzakową. Natkę siekamy. Pierogi podajemy polane zrumienioną cebulką i posypane natką pietruszki. U mnie posypane parmezanem. Smacznego :)

Źródło

Czytany 478 razy

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook