Pyszne puszyste rogaliki z twarożkiem. Takie mini na jeden, dwa kęsy. Rewelacyjne. Mięciutkie nawet na drugi dzień. Wyglądają słodko a smakują wyśmienicie. Sprawdzą się zarówno do kawy jak i na podwieczorek czy piknik :) Ja upiekłam na dłuższą trasę i pałaszowaliśmy w drodze :) Rogalików wychodzi sporo, można zrobić z połowy porcji, ewentualnie zamrozić, jeśli nie dacie rady zjeść wszystkich od razu.
Ważna uwaga cytowana z źródłowego przepisu: „najczęstszym problemem podczas zagniatania ciasta drożdżowego jest jego luźność i rzadkość. Ciasto może się kleić, ale po wyrastaniu zmieni swoją konsystencję. Można podsypywać mąką, ale niedużo i z rozwagą. Pamiętajmy, im mniej mąki podsypiemy podczas formowania, tym lżejsze, bardziej delikatne i puchate będą rogaliki po upieczeniu.”
Składniki:
(na około 50 małych rogalików)
- 560 g mąki pszennej tortowej
- 10 g drożdży suchych lub 20 g drożdży świeżych
- 300 ml mleka
- 2 jajka
- 80 g masła, roztopionego
- 75 g cukru
- pół łyżeczki soli
Nadzienie:
- 400 g twarogu półtłustego lub tłustego
- 2 żółtka
- 4 - 5 łyżek drobnego cukru do wypieków z wanilią (zamiast wanilii można dodać 1 małe opakowanie cukru wanilinowego)
Dodatkowo:
- 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka, do posmarowania przed pieczeniem
- cukier puder do oprószenia
Wykonanie:
Ciasto: Mąkę pszenną mieszamy z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw robimy rozczyn), dodajemy resztę składników i wyrabiamy, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz. Wyrabiamy ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Ja korzystałam z miksera z hakami. Formujemy z niego kulę, wkładamy do oprószonej mąką miski, odstawiamy w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości (około 1,5 godziny). Przygotowujemy 2 - 3 płaskie blachy - wykładamy papierem do pieczenia (można pominąć, jeśli forma jest nieprzywieralna).
Nadzienie: Składniki rozcieramy w naczyniu widelcem, do połączenia. Najlepszy jest twaróg nie mielony, grudkowaty (w kostce).
Wyrośnięcie ciasto krótko zagniatamy, dzielimy na 4 części. Każdą część rozwałkowujemy na długi prostokąt o bokach około 18 x 35 cm. Kółkiem do krojenia pizzy lub ostrym nożem wycinamy naprzemiennie trójkąty o krótkiej podstawie i długich bokach. U podstawy każdego trójkąta nakładamy 1 łyżeczkę nadzienia serowego. Zwijamy od podstawy w kierunku wierzchołka w taki sposób, by koniec wierzchołka znalazł się pod spodem rogalika (w przeciwnym wypadku rogaliki będą rozwijały się podczas pieczenia). Układamy na blaszce, w sporych odległościach od siebie. Przykrywamy ręczniczkiem, pozostawiamy w cieple do czasu podwojenia objętości (około 30 minut). Przed samym pieczeniem smarujemy jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka.
Pieczemy w temperaturze 190ºC przez około 13 - 15 minut lub do złotego koloru. Wyjmujemy, studzimy na kratce. Po lekkim przestudzeniu oprószamy cukrem pudrem. Smacznego :)