Gościmy

Odwiedza nas 387 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

czwartek, 20 maj 2021 21:36

Drożdżowe rogaliki z twarożkiem

Napisała

Pyszne puszyste rogaliki z twarożkiem. Takie mini na jeden, dwa kęsy. Rewelacyjne. Mięciutkie nawet na drugi dzień. Wyglądają słodko a smakują wyśmienicie. Sprawdzą się zarówno do kawy jak i na podwieczorek czy piknik :) Ja upiekłam na dłuższą trasę i pałaszowaliśmy w drodze :) Rogalików wychodzi sporo, można zrobić z połowy porcji, ewentualnie zamrozić, jeśli nie dacie rady zjeść wszystkich od razu.

Ważna uwaga cytowana z źródłowego przepisu: „najczęstszym problemem podczas zagniatania ciasta drożdżowego jest jego luźność i rzadkość. Ciasto może się kleić, ale po wyrastaniu zmieni swoją konsystencję. Można podsypywać mąką, ale niedużo i z rozwagą. Pamiętajmy, im mniej mąki podsypiemy podczas formowania, tym lżejsze, bardziej delikatne i puchate będą rogaliki po upieczeniu.”

Składniki:

(na około 50 małych rogalików)

  • 560 g mąki pszennej tortowej
  • 10 g drożdży suchych lub 20 g drożdży świeżych
  • 300 ml mleka
  • 2 jajka
  • 80 g masła, roztopionego
  • 75 g cukru
  • pół łyżeczki soli

Nadzienie:

  • 400 g twarogu półtłustego lub tłustego
  • 2 żółtka
  • 4 - 5 łyżek drobnego cukru do wypieków z wanilią (zamiast wanilii można dodać 1 małe opakowanie cukru wanilinowego)

Dodatkowo:

  • 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka, do posmarowania przed pieczeniem
  • cukier puder do oprószenia

Wykonanie:

Ciasto: Mąkę pszenną mieszamy z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw robimy rozczyn), dodajemy resztę składników i wyrabiamy, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz. Wyrabiamy ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Ja korzystałam z miksera z hakami. Formujemy z niego kulę, wkładamy do oprószonej mąką miski, odstawiamy w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości (około 1,5 godziny). Przygotowujemy 2 - 3 płaskie blachy - wykładamy papierem do pieczenia (można pominąć, jeśli forma jest nieprzywieralna).

Nadzienie: Składniki rozcieramy w naczyniu widelcem, do połączenia. Najlepszy jest twaróg nie mielony, grudkowaty (w kostce).

Wyrośnięcie ciasto krótko zagniatamy, dzielimy na 4 części. Każdą część rozwałkowujemy na długi prostokąt o bokach około 18 x 35 cm. Kółkiem do krojenia pizzy lub ostrym nożem wycinamy naprzemiennie trójkąty o krótkiej podstawie i długich bokach. U podstawy każdego trójkąta nakładamy 1 łyżeczkę nadzienia serowego. Zwijamy od podstawy w kierunku wierzchołka w taki sposób, by koniec wierzchołka znalazł się pod spodem rogalika (w przeciwnym wypadku rogaliki będą rozwijały się podczas pieczenia). Układamy na blaszce, w sporych odległościach od siebie. Przykrywamy ręczniczkiem, pozostawiamy w cieple do czasu podwojenia objętości (około 30 minut). Przed samym pieczeniem smarujemy jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka.

Pieczemy w temperaturze 190ºC przez około 13 - 15 minut lub do złotego koloru. Wyjmujemy, studzimy na kratce. Po lekkim przestudzeniu oprószamy cukrem pudrem. Smacznego :)

Źródło

Czytany 2655 razy

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook