Gościmy

Odwiedza nas 220 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

sobota, 10 marzec 2012 19:59

Pierogi z pieczarkami

Napisała

Przepyszne pierożki:) Robiłam, je już przynajmniej ze dwa razy. Jeśli chodzi o ciasto, to z oryginalnego przepisu kiepsko się lepiło, więc następnym razem już korzystałam z innego i podaję ten sprawdzony.

Składniki:

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • 1 stołowa łyżka masła
  • 1/2 stołowej łyżki soli
  • 1 szklanka wrzącej wody

Farsz:

  • 50 dkg świeżych pieczarek
  • 4 cebule (pominęłam)
  • 2 łyżki oleju
  • 5 dkg tartego żółtego sera
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • Przyprawy: oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka, przyprawa włoska

Wykonanie:

Od razu powiem, że farszu jest zdecydowanie za dużo. Można spokojnie zmniejszyć proporcje. Grzyby czyścimy, przycinamy trzony, kroimy drobno „kapelusze”. Ja pominęłam, ale dla jedzących cebulę: Cebulę obieramy, kroimy w kostkę. W rondlu rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę, smażymy 3 minuty mieszając, dodajemy grzyby, powoli smażymy, aż odparuje cały powstały sos.

Ja na pieczarki mam swój sposób, po prostu na niewielkiej ilości oleju przysmażam pieczarki, przyprawione ulubionymi przyprawami. Tym razem nie żałowałam przypraw, chciałam, by moje nadzienie miało pieczarkowo –ziołowy smak, ale możecie ograniczyć ilość przypraw. Ja dodałam oregano, bazylię, zioła prowansalskie, paprykę ostrą i słodką oraz przyprawę włoską. Oczywiście doprawiamy do smaku, w odpowiedniej ilości. Dodajemy natkę pietruszki i mieszamy. Gdy farsz wystygnie, dodajemy tarty ser, ponownie starannie mieszamy.

Składniki na ciasto zaleamy wrzątkiem i mieszamy drewnianą łyżką. W momencie, gdy ciasto trochę przestygnie, wyrabiamy ręką, aż będzie elastyczne. Ciasto to nie klei się do stołu, nie trzeba więc podsypywać mąką. Z rozwałkowanego ciasta wykrawamy zgrabne średniej wielkości krążki, nadziewamy przygotowanym wcześniej farszem, i lepimy pierogi. Tak przygotowane pierogi rozkładamy na wyłożonej ściereczką tacy. Gdy są zrobione wszystkie, gotujemy, wrzucając na wrzącą, osoloną wodę. Od chwili, gdy wypłyną na powierzchnię, gotujemy przez 5-6 min (czas gotowania zależy od wielkości pierogów). Smacznego:)

Źródło inspiracji

Czytany 2721 razy

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook