Gościmy

Odwiedza nas 417 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

środa, 04 sierpień 2021 23:22

Cukinia faszerowana kurczakiem

Napisała

Przetwory z cukinii już były, to tym razem propozycja na danie obiadowe. Pyszna, sycąca cukinia nadziewana kurczakiem. Prosta, smaczna, lekka. Można zjeść samodzielnie lub podać z jakimiś dodatkami np. lekką sałatką. Korzystajmy z sezonu cukiniowego, bo teraz jest najsmaczniejsza. A możliwości jej wykorzystania bardzo dużo :)

Składniki:

  • 2 cukinie
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1 cebula (pominęłam)
  • 1 ząbek czosnku (dałam 2)
  • 2 pomidory
  • 6-8 łyżek mozzarelli lub innego sera
  • 3 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki 
  • przyprawa do kurczaka (mój dodatek)

Wykonanie:

Cukinie dokładnie myjemy i przecinamy wzdłuż na pół. Z cukinii wydrążamy miąższ uważając, żeby nie uszkodzić skórki (jeżeli cukinia ma duże pestki należy je usunąć). Miąższ kroimy w drobną kostkę.
Cebulę i czosnek również kroimy w drobną kostkę. Ja cebulę pominęłam, a czosnek przecisnęłam przez praskę.
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę, gdy cebula będzie już szklista na patelnię przekładamy czosnek, podsmażamy ok. 1 min., następnie dodajemy kurczaka pokrojonego w kostkę i posiekany miąższ cukinii, doprawiamy solą, pieprzem, słodką, ostrą papryką i podsmażamy przez kilka minut. Ja dodatkowo doprawiłam jeszcze kurczaka przyprawą dedykowaną do tego mięsa.
Pomidory sparzamy gorącą wodą, następnie zdejmujemy skórkę, kroimy pomidory na cztery części, usuwamy pestki, a miąższ kroimy w kostkę. Pomidory przekładamy na patelnię z mięsem i cebulą. Podsmażamy jeszcze 2-3 minuty. Podsmażony farsz zdejmujemy z palnika, dodajemy 3 łyżki tartego parmezanu (lub innego twardego sera lub mozzarelli) i mieszamy.
Wydrążone cukinie posypujemy solą i pieprzem. Naczynie do zapiekania lub blaszkę smarujemy łyżką oleju i przekładamy do niego cukinie. Do każdej połówki cukinii przekładamy farsz. Blachę z cukiniami wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzanie góra i dół) i pieczemy około 35 min. Na 10 minut przed końcem pieczenia posypujemy cukinie pozostałą mozarellą. Smacznego :)

Źródło

Czytany 474 razy

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook