Gościmy

Odwiedza nas 170 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

poniedziałek, 23 lipiec 2012 22:02

Roladki z cukinii ze szpinakiem i serem camembert

Napisała

Bardzo smaczne roladki:) Szybka i lekka przekąska, bardziej na kolację niż obiad:) Taki szybki eksperyment z tego, co znalazłam w lodówce:) Myślę, że dobrym pomysłem byłoby takie roladki zgrillować, ale niestety grilla nie posiadam, więc po prostu je podsmażyłam. Do roladek podałam świeży szpinak z sosem winegret:) Pyszne i lekkie:)

Składniki:

  • średnia cukinia
  • kilka garści szpinaku
  • 100 g sera camembert
  • 1 ząbek czosnku
  • Sól, pieprz
  • Olej/oliwa do smażenia

Sałatka:

Dodatkowo:

  • wykałaczki

Wykonanie:

Cukinię kroimy w cienkie plasterki wzdłuż, razem ze skórką. Jeżeli macie takie specjalny nożyk (nie wiem jak się nazywa) to będzie łatwiej. Ja zwykłym nożem kroiłam cukinię na plastry. Następnie blanszujemy cukinię tzn. zanurzamy na kilka sekund we wrzątku, a następnie w zimnej wodzie. Dzięki temu będzie giętka i łatwo da się zawijać.

Pomysł na nadzienie zaczerpnęłam stąd. Świeży szpinak myjemy i dokładnie osuszamy. Wkładamy na patelnię i na średnim ogniu smażymy mieszając przez 1 minutę, aż zwiędnie. Wykładamy na sitko i bardzo dokładnie odciskamy z płynu, następnie siekamy na desce i przekładamy do miski. Rozgrzewamy 1 łyżkę masła na patelni, dodajemy 1 przeciśnięty przez praskę czosnek, krótko podsmażamy. Dodajemy do szpinaku razem z pokrojonym na kawałki serem camembert. Doprawiamy solą oraz pieprzem.

Nadzienie szpinakowe rozkładamy na całej długości naszych plastrów cukinii i zwijamy je w roladki, a następnie spinamy wykałaczką. Część nadzienia na pewno wypłynie, ale i tak roladki przejdą tym zapachem:)

Przed smażeniem:

Smażymy na patelni, aż się zarumienią. Bardziej przypieczone/przysmażone smakowały najlepiej. Takie grillowanie na pewno będą miały mniej tłuszczu, te można odsączyć na papierowym ręczniku, by wsiąkł nadmiar tłuszczu. Wyjmujemy wykałaczki i podajemy np. ze świeżym szpinakiem polanym sosem winegret. Smacznego:)

 

Źródło: Nadzienie stąd, reszta to mój eksperyment:)

Czytany 3500 razy

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook