U mnie brokuły były dodatkiem do mięsa, ale mogą być również samodzielną przekąską. Proste i smaczne:)
Składniki:
(na 2 porcje)
- 1 średni brokuł
- 30g sera żółtego
- 50g ziaren słonecznika łuskanego
- Sos:
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki mąki
- 0,5 l mleka
- ½ kostki rosołowa
- ulubione zioła
Wykonanie:
Brokuły oczyszczamy i lekko podgotowujemy najlepiej na parze. Słonecznik prażymy na suchej patelni na brązowy kolor, a ser trzemy na tarce o grubych oczkach.
Sos: Rozpuszczamy masło w garnku i dodajemy mąkę, doprowadzamy do gładkiej zrumienionej masy i wlewamy mleko, następnie dodajemy 1/2 kostki rosołowej, zioła do smaku i szczyptę pieprzu. Gotujemy do momentu zgęstnienia.
Brokuły wykładamy do naczynia żaroodpornego zalewamy sosem, posypujemy serem i słonecznikiem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 15 do 20 minut do zrumienienia. Podajemy jako dodatek do drugiego dania albo jako przekąskę np. z chrupkim pieczywem. Smacznego :)
Źródło: Dawno, dawno temu znalezione w Internecie:)