Młoda kapustka w roli głównej. Nie w postaci gotowanej, którą też bardzo lubimy, ale w postaci surówki. Delikatna i smaczna surówka, a do niej np. młode ziemniaczki z koperkiem i grillowana cukinia. Taki lekki, leni jarski obiadek. Oczywiście może być dodatkiem do innych kompozycji, które są Wasze ulubione :)
Składniki:
- kapusta biała 1/2 szt (duża)
- marchew 2 szt
- koper 2 łyżki
- olej 2 łyżki
- sok z cytryny 3 łyżki
- cukier do smaku
- sól do smaku
- kwasek cytrynowy do smaku
Wykonanie:
Pół dużej główki młodej kapusty drobno szatkujemy. Dodajemy do niej sól, cukier oraz kwasek cytrynowy, lekko gnieciemy ręką i odstawiamy na 20 minut. W tym czasie obieramy marchew i siekamy zielony koperek. Marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach do kapusty i dodajemy posiekany koperek. Następnie dodajemy sok z cytryny oraz olej i mieszamy wszystkie składniki, ewentualnie jeszcze doprawiamy solą, cukrem i kwaskiem do smaku. Gotową surówkę przekładamy do salaterki i podajemy. Smacznego :)