Gościmy

Odwiedza nas 359 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

niedziela, 15 styczeń 2012 19:51

Ziemniaki pieczone z ziołami

Napisała

Jako, że nie przepadam za ziemniakami w najzwyklejszej postaci, w jakiej zazwyczaj są serwowane jako dodatek obiadowy, wyszukuję różne sposoby na ich przyrządzenie. To jedna z propozycji, która bardzo mi przypadła do gustu:) Zainspirowałam się ziemniakami z rozmarynem, ale ta wersja nie bardzo mi smakowała, gdyż rozmaryn, troszkę dla mnie jest zbyt cierpki i gorzki;) Ale w wersji złagodzonej, gdzie zamieniałam sobie rozmaryn na zioła prowansalskie (czyli bardziej zróżnicowaną mieszankę ziołową) zdecydowanie bardziej mi smakuje:) Jednym słowem mamy pyszne, ziołowe pieczone ziemniaczki, w sumie jak frytki, ale nie smażone w głębokim oleju, więc na pewno zdrowsze:) A co najważniejsze w tej postaci dodatek do obiadu mi bardzo pasuje:)

Podaję proporcje oryginalne, ale to na większą liczbę osób, ja robiłam na 2-3 osoby, wiec proporcje zmniejszałam, ale na oko;)

Składniki:

  • 1kg ziemniaków
  • 5 łyżeczek ulubionych ziół
  • 8 łyżek oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Jeśli mamy młode ziemniaki nie musimy ich obierać. Dokładnie je myjemy i suszymy – tą wersje wypróbuję w sezonie ;) Jeśli mamy stare, jak ja, obieramy je. Ziemniaki kroimy w łódki, przekładamy do dużej miski, polewamy oliwą, posypujemy ziołami, pieprzem i solą. Dokładnie mieszamy i pozostawiamy na ok. 10min.

W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180°C.

Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia. Rozkładamy ziemniaki. Pieczemy w nagrzanym piekarniku ok. 40min., aż ziemniaki będą miękkie. Od czasu do czasu należy ziemniaki przemieszać.

I teraz mamy czas na przygotowanie dodatku do ziemniaków;) Chyba, że po prostu pieczemy sobie ziemniaczki, by zjeść jak chipsy z dipami, tak też można;)

Smacznego .

 Źródło inspiracji

Czytany 3038 razy
Więcej w tej kategorii: Kapusta czerwona gotowana »

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook