Gościmy

Odwiedza nas 288 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

środa, 25 wrzesień 2013 20:30

Kurczak po prowansalsku

Napisała

Nie robiłam całego kurczaka, tylko same udka. Do tego warzywa sezonowe czyi cukinia, bakłażan i papryka a to wszystko w towarzystwie aromatycznych ziół. W zależności na ile osób przygotowujecie danie, należy zmodyfikowac proporcje, u mnie okazało się, że bakłażana i cukinii było za dużo, jak na moje naczynie, w którym zapiekałam:) 

Składniki:

  • 1 kurczak ok. 1,2 kg (u mnie udka)
  • sól, pieprz
  • 2 gałązki rozmaryny i 8 gałązek tymianku (u mnie suszone)
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 bakłażany (ok. 480g)
  • 2 cukinie (ok. 1,2 kg)
  • 2 czerwone papryki
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 125 ml białego wina lub bulionu

Wykonanie:

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni (z termoobiegiem do 180). Kurczaka myjemy i suszymy. Dokładnie nacieramy solą i pieprzem. Część rozmarynu i tymianku wkładamy w środek kurczaka (ja miałam tylko udka, więc posypałam po nich), resztę siekamy. Jeśli pieczemy w całości to udka  związujemy bawełniana nicią –ja piekłam tylko same udka. Pozostałe zioła mieszamy z częścią oliwy. Smarujemy mięso. Pieczemy ok. 20 minut w natłuszczonej formie, od czasu do czasu smarując resztą marynaty i ewentualnie podlewając odrobiną wody. Kurczaka obracamy i pieczemy kolejne 20 minut. W tym czasie wszystkie warzywa kroimy w plasterki lub kawałki. Układamy je wokół kurczaka, oprószamy solą i pieprzem i skrapiamy oliwą. Wlewamy wino lub bulion i pieczemy jeszcze ok.40 minut. Smacznego:)

Źródło

Czytany 2475 razy

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook