Gościmy

Odwiedza nas 268 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

poniedziałek, 30 lipiec 2012 19:38

Kurczak w sezamie

Napisała

Bardzo smaczny kurczaczek, w sam raz do pochrupania jako przekąska czy lekki obiadek. U mnie podany z dipem, ale może stanowić też dodatek do obiadu.


Składniki:

(2 porcje)

  • 1 mała pierś kurczaka, około 150 g
  • 1 łyżka białego wina lub sake (wina ryżowego), można też pominąć
  • 1 białko jaja
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej wymieszanej z 1 łyżką wody
  • 1/4 szklanki zmielonych orzechów włoskich
  • 1/4 szklanki sezamu

Dodatkowo:

  • olej do smażenia
  • opcjonalnie: sok z limonki/cytryny do skropienia, kolendra do posypania
  • dowolny dip lub ulubiony sos do podania

Wykonanie:

Pierś kroimy w poprzek na wąskie paseczki. Oprószamy solą, wkładamy do miseczki i mieszamy z winem, odstawiamy. W drugiej miseczce mieszamy roztrzepane białko i mąkę rozprowadzoną uprzednio z wodą. Na talerzyku mieszamy zmielone orzechy z sezamem.

Kurczaka wyjmujemy po kawałku z zalewy, maczamy w białku, a następnie w orzechach. Układamy na tacce i wstawiamy do lodówki, najlepiej na 1 godzinę, ale można na dłużej. Rozgrzewamy olej (najlepiej w woku lub garnku na wysokość 2 - 3 cm) i na umiarkowanym ogniu smażymy kurczaka po około pół minuty z każdej strony, do czasu aż będzie lekko zrumieniony (należy uważać, aby nie smażyć za długo i na zbyt dużym ogniu, aby orzechy nie stały się gorzkie). Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Podajemy z ulubionym sosem/dipem skrapiając sokiem z limonki lub cytryny. Smacznego:)

 

Źródło

Czytany 2467 razy

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook