Gościmy

Odwiedza nas 105 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

poniedziałek, 03 luty 2014 22:06

Spaghetti z cieciorką, szpinakiem i pikantnym sosem pomidorowym

Napisała

Propozycja na szybki poniedziałkowy obiadek, spaghetti z cieciorką i szpinakiem w sosie pomidorowym. Zdjęcia niestety nie wyszły mi najlepsze, ale z uwagi, na fakt, że wyszło pysznie zdecydowałam się podzielić tym wypróbowanym przepisem:)

 Składniki:

ilość porcji: 4 

  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • 1 posiekana cebula (pominęłam)
  • 1 ząbek czosnku, zmiażdżony
  • 1 łodyga selera naciowego, drobno posiekana
  • 400 g pokrojonych pomidorów z puszki
  • 340 g spaghetti
  • 820 g cieciorki z puszki, opłukanej i osączonej (u mnie pół puszki)
  • 1/2 łyżeczki sosu Tabasco lub do smaku
  • 170 g listków młodego szpinaku
  • sól i pieprz
  • 55 g sera pecorino, świeżo startego (może też być parmezan lub grana padano)
  • natka pietruszki do przybrania

Wykonanie:

Rozgrzewamy oliwę w dużym rondlu o grubym dnie. Wrzucamy czosnek i cebulę, smażymy na średnim ogniu 3–4 minuty, mieszając od czasu do czasu, aż cebula zmięknie. Dodajemy selera naciowego i smażymy, cały czas mieszając, 1–2 minuty, a następnie dodajemy pokrojone pomidory wraz z sokiem i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień na mały i gotujemy, mieszając od czasu do czasu około 15 minut, aż sos zgęstnieje.

Wrzucamy makaron do dużego rondla z wrzątkiem i gotujemy 10–12 minut lub zgodnie z przepisem na opakowaniu, aż będzie al dente, czyli lekko twardy.

Kiedy sos będzie już gotowy, dodajemy cieciorkę i sos Tabasco. Mieszamy, a następnie dokładamy listki szpinaku i gotujemy na maleńkim ogniu 1–2 minuty, cały czas mieszając, aż szpinak zwiędnie. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Ja dodałam jeszcze kilka łyżek kukurydzy konserwowej. Odlewamy spaghetti i mieszamy z sosem. Posypujemy natką pietruszki. Podajemy makaron posypany serem pecorino. Smacznego:)

Źródło

Czytany 2372 razy

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook