Gościmy

Odwiedza nas 179 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

niedziela, 04 listopad 2018 12:20

Roladki nadziewane bryndzą w pomidorach

Napisała

Pyszne delikatne mięsko z indyka nadziane kremowym serkiem bryndza podane w aromatycznym pomidorowym sosie. W oryginalnym przepisie był kurczak, ale akurat miałam indyka więc go wykorzystałam. Podałam jak w źródłowym przepisie z bagietką na kolację, ale idealnie sprawdzi się również na obiad w towarzystwie typowo obiadowych dodatków :)

Składniki

  • pierś z indyka
  • ok. 120g bryndzy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów pelati
  • oliwa z oliwek
  • wykałaczki lub sznurek
  • szczypta oregano
  • świeża bazylia (akurat nie miałam, więc u mnie jest tylko suszona)
  • pieprz
  • świeża bagietka francuska

Wykonanie:

Piersi z indyka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Delikatnie przez folię rozbijamy je na grubość ok 4–5mm, uważając żeby nie uszkodzić. Na rozbite piersi rozkładamy bryndzę, przez środek, tworząc szeroki pasek. Boki mięsa zakładamy do środka i zwijamy jak roladę. Każda roladkę oprószamy pieprzem i spinamy wykałaczką lub związujemy specjalnym sznurkiem.

Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek (ok. 3 łyżek), wkładamy roladki i posiekany czosnek. Obsmażamy z każdej strony przez 2–3 minuty. Dodajemy pomidory z puszki (jeśli są całe kroimy je), oregano i dusimy roladki ok. 10–15 minut. Nie przykrywamy, roladki można przewrócić w trakcie duszenia. Pod koniec dodajemy garść świeżych listków bazylii. Sos doprawiamy solą i pieprzem, jeśli trzeba. Podajemy natychmiast ze świeżą bagietką. Smacznego:)

Źródło

Czytany 2659 razy
Więcej w tej kategorii: « Sznycle z indyka z sosem

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook