Gościmy

Odwiedza nas 99 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

środa, 10 październik 2012 21:13

Boeuf Strogonow

Napisała

Znalazłam przepis na forum internetowym i postanowiłam skorzystać:) Przepisów i sposobów na to danie jest wiele, tzn. wiele jego modyfikacji :) Ja póki, co sprawdziłam jedną i tym sposobem się podzielę:)

Składniki:

  • 750 g ligawy lub polędwicy wołowej
  • 2 cebule (pominęłam)
  • 3 kolorowe papryki
  • kilka dużych pieczarek
  • 2-3 ogórki kiszone
  • 2 szklanki bulionu wołowego
  • mała puszeczka koncentratu pomidorowego
  • kubeczek kwaśnej śmietany 16%
  • słodka papryka w proszku
  • sól, pieprz
  • sok z cytryny

Wykonanie:

Mięso kroimy na słupki o grubości 1 cm, skrapiamy cytryną i odstawiamy do lodówki. W tym czasie kroimy w piórka cebulę (zeszklić na patelni – ja cebulę pominęłam). Pieczarki kroimy w plasterki, paprykę w słupki i podsmażamy osobno na patelni. Ogórki kroimy w cienkie słupki. Wyciągamy mięso z lodówki, doprawiamy solą i pieprzem (można posolić później), obtaczamy w mieszaninie mąki pszennej i kartoflanej (1:1), szybko obsmażamy na maśle i/lub oleju. Dodać do podsmażonych warzyw, zalewamy bulionem i dusimy ok. 20-30 minut (polędwicę krócej, żeby nie stwardniała). Ja dusiłam, aż była miękka, jak zwykle zajęło mi to więcej czasu:) Pod koniec duszenia dodajemy koncentrat, słodką paprykę i śmietanę, doprawiamy do smaku solą i ewentualnie pieprzem. Podajemy jako osobne danie lub dodatek np. do kopytek, kaszy, ziemniaków. Smacznego:)


Źródło: Portal Goldenline, forum kulinarne

 

Czytany 1668 razy

1 komentarz

  • Link do komentarza Marta czwartek, 14 marzec 2013 18:35 napisane przez Marta

    Wygląda przepysznie, aż na sam widok ślinka leci:)

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
zBLOGowani.pl
// FB
facebook